Jose Luis Abarca, de burgemeester van de Mexicaanse stad Iguala

Burgemeester Iguala nu moordverdachte

De burgemeester van de Mexicaanse plaats Iguala, waar in september 43 studenten verdwenen, is officieel beschuldigd van moord en doodslag. Het Openbaar Ministerie in Abarca ziet achter José Luis Abarca Velázquez het brein achter de verdwijning van de studenten en de dood van zes anderen. Dat melden Mexicaanse media.

Abarca werd vorige week opgepakt nadat hij twee weken voortvluchtig was. Hij zou de politie op 26 september opdracht hebben gegeven om de 43 vermiste studenten op te pakken. Zij zouden van plan zijn geweest om een toespraak van Abarca's vrouw te verstoren. Na hun arrestatie zijn de studenten niet meer gezien.

De burgemeester zou zijn omgekocht door drugskartel Guerreros Unidos. De al gearresteerde leider van dat kartel heeft toegegeven dat de burgemeester en zijn kartel samenwerkten. Maar, zegt hij, de vrouw van de burgemeester had daarbij de leiding.

Onderstaande infographic toont wat er die avond gebeurd moet zijn:

Waar de studenten zijn, is nog altijd een groot raadsel. Ooggetuigen hebben nog gezien hoe de jongeren in politiebusjes werden afgevoerd. Daarna zijn ze meegenomen door Guerreros Unidos en is niets meer van ze vernomen.

Massagraf

Vorige maand werd een massagraf ontdekt waarvan werd gedacht dat de lichamen van de studenten erin lagen. Maar uit DNA-onderzoek bleek dat het om andere mensen ging.

Ondertussen wordt het steeds onrustiger in Mexico. De Mexicanen zijn klaar met de terreur van drugsbenden en de corruptie van de overheid. En dus wordt er steeds meer geprotesteerd.

Deel artikel: