Straatracen

Straatracers nemen gas terug

  • Anic van Damme

    Presentator, verslaggever NOS op 3

  • Anic van Damme

    Presentator, verslaggever NOS op 3

Met je neus op het asfalt naast ronkende motoren die je door je hele lijf voelt. Voor bezoekers en deelnemers van straatraces is dat de kick.

Jahmed El Hage organiseert straatraces en racet zelf op motoren. "Op 400 meter zit ik op 260 k/m per uur in 9 seconden. Het is zo'n machtig gevoel. Die motor wil gewoon weg."

Je vecht met de wind, je vecht met het stuur. Dat vind ik het mooiste van het racen.

Jahmed El Hage

Maar waar kan je terecht met je opgevoerde bak? Nergens. En dat is volgens Emrys Blomont, van de European Street Legal Association (ESLA), nou net het probleem: "Deze jongens investeren veel geld in de wagens. En er is gewoon de drang om te rijden".

Op andere plekken in Europa kan je wel rijden. "Nederlandse rijders hebben echt een naam. Maar als je hier bijna nergens legaal kan trainen, moet je wel illegaal gaan." Volgens Emrys is racen een gewone sport, net als golf en tennis, maar wordt het door gemeentes niet zo gezien.

  • ESLA Facebook
    Straatracen in Drachten
  • ESLA Facebook
    Straatracen in Drachten

Legaal

In Rotterdam en Terneuzen proberen ze illegale straatraces tegen te gaan met een samenscholingsverbod. Wie in een bepaald gebied zonder doel bij elkaar staat, kan een boete verwachten.

Dus willen de racers liever legaal. Samen met de gemeentes en de ESLA zijn ze om de tafel gaan zitten om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een legaal straatracecircuit in Terneuzen:

Straatracen niet meer illegaal?

In Drachten kan het wél legaal en dat bevalt goed. Daar wordt zowat elke maand een evenement georganiseerd. Ze mogen dan echt losgaan, zegt de gemeente. Als je het op die manier regelt, blijkt het in de praktijk heel goed te werken.

Wat heb je nodig?

Voor het organiseren van een legaal race-evenement moet je eerst een geschikt stuk weg hebben, van zeker 1,5 kilometer lang. Dan moet je toestemming hebben van degene die de weg beheert, zoals Rijkswaterstaat. En dan moet er een evenementenvergunning komen.

Aan zo'n vergunning zitten allerlei voorwaarden. Zo moeten er bijvoorbeeld dranghekken zijn, hulpverleners en genoeg politie om in te zetten. Da's allemaal niet voor niets, want het is wel eens fout gegaan. "In Rotterdam is een keer een motor het publiek ingereden", zegt burgemeester Lonink van Terneuzen. "En we hebben ook in Haaksbergen gezien waar dat toe kan leiden."

Er is geen afzetting, mensen staan lukraak overal, soms met kleine kindjes op de schouder te kijken. Het zijn motoren met alle risico's van dien.

Burgemeester Lonink van Terneuzen

De ESLA gaat nu samen de racers in Terneuzen op zoek naar een geschikt stuk weg.

Zelf meeracen?

Je hoeft niet de volgende Max Verstappen te zijn of een Ferrari onder je kont te hebben. Voor elke auto zijn er klassen om mee te doen, dus ook voor je Kia Picanto en je Volkswagen Polo. Emrys legt uit wat er bij komt kijken:

Zelf straatracen?

Deel artikel: