FIFA-baas Blatter staat al jaren ter discussie

FIFA: komen we ooit achter de waarheid?

De vraag speelt al een tijdje: ging het er wel zo keurig aan toe bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar? Nee, denken veel mensen.

Vandaag was daar een nieuw hoofdstuk in de slepende zaak: het rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Opvallend: het hele rapport wilde de FIFA niet vrijgeven. Wel kwam het met de -volgens hen- belangrijkste conclusies: wel incidenten, geen corruptie, zegt de bond.

Boze onderzoeker

De onderzoeker kwam met een onverwachte reactie: hij was kwaad.

De verklaring bevat tal van onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en conclusies zoals die in het rapport zijn beschreven".

onderzoeker Michael Garcia
Michael Garcia is het niet eens met de samenvatting van zijn onderzoeksrapport

200.000 pagina's

Twee jaar onderzoek, 200.000 pagina's aan informatie en tientallen gesprekken met bestuurders en leden van verschillende bidteams. De Amerikaanse jurist Michael Garcia onderzocht in opdracht van de ethische commissie van de FIFA de omstreden toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar.

Maar hij zegt dus dat er weinig klopt van de conclusies die de FIFA trekt uit zijn rapport.

Schijn tegen

De Wereldvoetbalbond blijft de schijn dus tegen houden op deze manier. Komen we er ooit achter hoe het nou echt is gegaan? We vroegen het voetbaljournalist Iwan van Duren.

We wisten eigenlijk wel dat het rapport niet volledig zou verschijnen. Maar dat ze dit ervan zouden maken, is toch wel heel knap.

Voetbaljournalist Iwan van Duren

Volgens Van Duren is onderzoeker Garcia ook erg naïef geweest. "Hij is door de FIFA ingehuurd. Die hebben gewoon zijn rapport overgeschreven en alles eruit gehaald wat ze niet wilden dat openbaar werd. Nu lijkt het allemaal fantastisch te gaan bij de FIFA.

Maar zal de waarheid ooit aan het licht komen?

Ik denk wel dat we de waarheid ooit zullen weten, maar het zal niet vanuit de voetbalwereld zelf komen.

Voetbaljournalist Iwan van Duren

FBI-onderzoek

Waar dan wel vandaan? Misschien wel vanuit de FBI, denkt Van Buren. "Het is net bekend geworden dat de FBI al drie jaar lang een mol in de top van de Werelvoetbalbond heeft zitten".

Die persoon kan wel eens een sleutelfiguur worden. "Die gene zat bij alle gesprekken, ook bij de onderhandelingen waar niemand vanaf mocht weten. Ik denk dat we van daaruit het laken onder de FIFA uit gaan trekken."

FIFA vindt het prima

De FIFA is zich ondertussen van geen kwaad bewust en kwam vandaag -naar aanleiding van het zwaar betwiste rapport- met een verklaring dat de ethische commissie geen aanleiding ziet om de toetwijzingstrajecten te heropenen of helemaal over te doen.

Deel artikel: