In Frankrijk zijn je billen niet veilig in de metro

Knijp niet in m'n billen, s'il vous plaît

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

"Blijf van m'n billen af": Franse vrouwen zijn handtastelijke mannen in de metro zo zat, dat ze een actie zijn gestart. #TakeBackTheMetro is een van de vele recente initiatieven in Frankrijk tegen seksisme en discriminatie tegen vrouwen.

Bij de Parijse politie komen elk jaar honderden klachten binnen over 'les frotteurs', de billenknijpers: mannen die hun handen niet kunnen thuishouden. De feministische organisatie Osez le Féminisme was er klaar mee: met affiches en stickers willen ze seksuele agressie in de metro aan de kaak stellen.

Françaises zijn billenknijpende mannen zat

"Uw ballen zijn niet van kristal"

De plaatjes die ze in de metro plakken, lijken op de 'gewone' afbeeldingen over gedrag in de metro. Maar als je goed kijkt, zijn ze toch even anders:

Acties tegen billenknijpen in de Franse metro

Begeleid door teksten als "Hou uw benen bij elkaar. Uw ballen zijn niet van kristal; ze zullen heus niet breken" en "Misbruik de drukte in de metro niet om tegen een vrouw aan te gaan rijden".

De actie is hard nodig, vindt initiatiefnemer Rima Achtouk: "94 procent van de Parisiennes is wel eens seksueel lastiggevallen in de metro", zegt ze. "Dat is een enorm aantal, het gaat om bijna alle vrouwen." Volgens dezelfde steekproef gedraagt driekwart van de vrouwen in Parijs zich uit voorzorg al voorzichtiger als ze de metro instappen.

Is Frankrijk dan seksistisch?

Het seksisme bestaat overal in het land, zegt feministe Achtouk. "In Frankrijk zijn nog heel veel conservatieve politici. Daardoor zijn de rechten van mannen en vrouwen nog niet gelijk. Dus ja, Frankrijk is seksistisch."

Ze ziet de toekomst somber in: "Uit onderzoek blijkt dat als we in dit tempo doorgaan, mannen en vrouwen pas in 2095 gelijk behandeld zullen worden op het werk".

Straatintimidatie.nl

De ludieke acties tegen seksuele intimidatie zijn niet alleen in Frankrijk een ding. De laatste tijd gaan veel petities, video's en hashtags viral - ook uit andere landen: een hernieuwde interesse in seksuele intimidatie, zeggen experts.

Deze video bijvoorbeeld, van de vrouw die tien uur zwijgend door New York loopt. In totaal krijgt ze 108 opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. In korte tijd is de YouTube-video meer dan 30 miljoen keer bekeken.

Seksuele intimidatie wereldwijd

"Waarschijnlijk omdat dit soort situaties heel herkenbaar zijn", zegt Conny Roggeband, docent Gender & Politics aan de UvA. "Dit is een onderwerp dat veel bijval krijgt, terwijl meer klassieke feministische onderwerpen als werk, ouderschap en politieke posities, saaiere onderwerpen zijn. Seksuele intimidatie op straat is voor twintigers bijna een dagelijks gegeven."

Meer voorbeelden van acties tegen seksuele intimidatie van de laatste tijd? De hashtag #BeenRapedNeverReported, waarop vrouwen van over de hele wereld hun verzwegen verkrachtingen delen. In Nederland leeft sinds kort ook: met het burgerinitiatief Straatintimidatie.nl. De inzet? Seksuele intimidatie op straat moet strafbaar worden.

Deel artikel: