De Aligarh Muslim University

Geen plek voor meisjes in bieb vol opgeschoten jongens

Het bestuur van een grote universiteit in Noord-India is in opspraak geraakt, omdat de centrale bibliotheek nog steeds verboden terrein is voor meisjes. De bibliotheek staat in Aligarh, een stad met 600.000 inwoners. De rector zegt dat er geen ruimte is voor vrouwelijke studentes: "Als we hier meisjes zouden toelaten, zouden er plots vier keer zoveel jongens naar binnen willen."

De rel ligt extra gevoelig, omdat India recent is opgeschrikt door meerdere verkrachtingsschandalen. "Als de bibliotheek te vol is, zou dat tot onveilige situaties kunnen leiden," volgens de rector. De ​Aligarh Muslim University is een van de betere universiteiten in India.

De meisjes zijn woest, omdat ​de bibliotheek van de jongens veel groter en uitgebreider is. "Zelfs als de rector gelijk heeft, zou hij de jongens moeten aanpakken en niet de meisjes de toegang verbieden", zegt Annie Raja, de voorzitter van de grootste vrouwenrechtenorganisatie in India.

Meisjes in de bibliotheek is niet verstandig, volgens de rector

Deze man hoort niet op die plek thuis

Annie Raja, Indiase vrouwenfederatie

Als ruimte het grootste probleem is, dan moeten ze een grote bibliotheek bouwen, vinden de meisjes en de vrouwenrechtenorganisaties. "Als het puur ruimtegebrek is, dan moeten ze dat aanpakken en niet de meisjes weigeren. De bibliotheek is voor iedereen", zegt Raja. Ook in het Indiase parlement is fel gereageerd op de uitspraken van de rector: "Dit soort dingen moet hij niet zeggen."

Deel artikel: