Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Op veel plekken in Berlijn zijn Oost en West niet meer van elkaar te onderscheiden. Maar wie een beetje moeite doet en richting het oosten reist, waant zich weer even in de DDR. Daar staan woonwijken vol 'Plattenbauten': grauwe flats, gebouwd uit prefab betonnen platen.
Toen de muur viel, wilde niemand er meer wonen. Niet alleen vonden mensen de plattenbauten spuuglelijk, er woonden ook veel aanhangers van de oude Oost-Duitse communistische partij. Maar de plattenbau is aan een opmars bezig. De vraag naar woningen is groot en de huurprijzen zijn laag. Dus trekken er steeds meer jonge mensen in de socialistische monsterflats.
Stefan van 33 bijvoorbeeld. Hij woont met zijn vrouw Anna sinds een jaar in een plattenbau-wijk in Oost-Berlijn. "We zijn geen typische Plattenbauters", zegt Stefan. "In ons huis wonen vooral oudere mensen en je hoort veel Russisch om je heen. Er zitten weinig jonge academici zoals wij."
We betalen 600 euro inclusief voor 80 vierkante meter
Waarom wonen ze er dan? Het is spotgoedkoop. "We betalen 600 euro inclusief voor 80 vierkante meter." Een kilometer verderop, richting centrum, betaal je daar makkelijk het dubbele voor. De huurprijzen in Berlijn zijn de laatste jaren enorm gestegen, voor veel mensen wordt het daarom moeilijker een woning te vinden. Maar niet voor wie best in een plattenbau wil wonen: "We liepen bij een woningcorporatie naar binnen en een half uur later hadden we een appartement".
Vanwege het slechte imago zijn heel veel plattenbau-flats afgebroken. In Oost-Berlijn verdwenen meer dan 5000 woningen. Het imago van de overgebleven plattenbauten moest wat worden opgekrikt, met dit kwartetspel uit 2002 bijvoorbeeld.
De flats worden niet meer afgebroken, maar omgebouwd tot studentenhuizen en gezinswoningen. Stefan ziet steeds meer jonge mensen in zijn wijk. "En dat gaan er zeker weten nog meer worden, als de huurprijzen blijven stijgen."