Taylor Swift geeft 2014 platina randje

"And the haters gonna hate, hate hate." Niet iedereen is fan van Taylor Swift, maar ze heeft wel een primeurtje gescoord. Haar album 1989 is het eerste album dat dit jaar platina is geworden. In een week tijd werden 1,2 miljoen exemplaren verkocht.

En daarmee kunnen de platenmaatschappijen opgelucht ademhalen, want 2014 was tot nu toe een mager jaar qua albumverkopen. Vorig jaar waren er rond deze tijd al 6 albums platina.

Streaming is piraterij

Artiesten geven muziekplatforms als Spotify en Pandora de schuld van de magere verkoopcijfers. Streaming werd lange tijd als alternatief aangeprezen voor illegaal downloaden, maar het vreet vooral in de verkoopcijfers van legale downloaddiensten zoals iTunes en Amazon.

1989 heeft valt überhaupt niet te streamen. Taylor Swift haalde vorige week al haar platen uit Spotify. Ze vindt Spotify "moderne piraterij". Per afgespeeld nummer krijgen artiesten ongeveer vaak niet meer dan een halve eurocent. Volgens Spotify hebben bijna 16 miljoen mensen de vorige maand een nummer van haar geluisterd. Dat heeft haar naar schatting zo'n 75.000 euro aan royalty's opgeleverd.

Dat uitgerekend Taylor Swift nu door de magische grens van 1 miljoen breekt is opvallend en koren op de molen van andere artiesten die zich verzetten tegen Spotify. Tegen de feestdagen trekt de albumverkoop altijd aan. De verwachting is ook dat andere albums, van bijvoorbeeld Sam Smith of Ed Sheeran, dit jaar ook de platina-status halen.

Taylor Swift

Deel artikel: