'Vergeet je Chipknip niet leeg te trekken'

"Vergeet je Chipknip niet leeg te trekken"

Betalen bij de parkeerautomaat of in de kantine. Miljoenen Nederlanders doen dat met de Chipknip. Snel en makkelijk. Nog wel tenminste. Want vanaf januari gaat je Chipknip op zwart.

Je kan dan niet meer betalen, geld opnemen, of geld terugstorten bij Chipknip-automaten. Op 12 miljoen bankpassen staat nu bij elkaar een slordige 80 miljoen euro, zegt de Betaalvereniging Nederland, de organisatie die voor de banken het nationale betalingsverkeer regelt. Gemiddeld is dat 6 à 7 euro per pas.

Probleem

Een paar weken geleden is er een campagne gestart met radiospotjes. Maar afgelopen maanden hebben nog maar 100.000 Nederlanders hun chipknip leeggemaakt. Als het in dat tempo doorgaat, staan er begin volgend jaar nog miljoenen te verstoffen op de kaarten.

Na 31 december kun je je chipknip nog wel leeghalen, maar dat is heel omslachtig en moet via je bank, omdat er dan geen automaten meer zijn die werken. Sommige banken herinneren hun klanten aan het feit dat betalen met Chipknip stopt.

Dan doen wij 't wel

Currence, het samenwerkingsverband van banken dat merkeigenaar is van Chipknip, heeft nu besloten het saldo van actieve Chipknippassen automatisch terug te storten.

Chippen is nooit echt populair geweest. In 1996 werd de chip geïntroduceerd als hip betaalmiddel, maar het systeem is langzamerhand uit beeld geraakt. Het relatief dure systeem word te weinig gebruikt om het in leven te houden, ook omdat kleine bedragen pinnen tegenwoordig geen probleem meer is.

Deel artikel: