Het pop-up-plan van VVD om internetpiraterij tegen te gaan, ligt al bijna in de prullenbak. Vandaag sprak de Tweede Kamer erover en staatssecretaris Teeven is niet enthousiast. Ook een voorstel van D66, het radiomodel, wees hij af.
VVD'er Jeroen van Wijngaarden pleitte voor een pop-up als waarschuwing voor internetters die op een website komen waar je illegaal films en muziek kan downloaden. D66 stelde een zogenoemd radiomodel voor: daarbij zouden aanbieders als The Pirate Bay een vergoeding moeten betalen aan artiesten en componisten, zoals radiostations nu ook moeten doen.
Gisteren lieten we al zien waarom zo'n pop-up niet werkt:
"Geen hond"
Teeven was niet enthousiast over het plan van de VVD, maar heeft toegezegd met rechthebbenden en internetproviders te praten over de haalbaarheid ervan. Over het radiomodel van D66 zei hij dat "geen hond" in de EU daarop zit te wachten. En sites zullen er nooit aan meewerken. Volgens hem werken maatregelen alleen als ze in Europees verband worden afgesproken.
Wat kan je dan wel doen tegen illegaal downloaden? Eerder al noemde techredacteur Rachid Finge drie dingen die legale aanbieders kunnen doen om aantrekkelijker te worden: "Hun diensten moeten makkelijk in gebruik zijn, een breed en recent aanbod hebben en niet te veel geld kosten".
Teeven is het daar eigenlijk wel mee eens: ook hij denkt dat het beter is om het legale aanbod van films en muziek aantrekkelijker te maken. Hij vindt wel dat streamingdiensten als Spotify en Netflix daar zelf verantwoordelijk voor zijn.
Teeven stuurt begin volgend jaar een brief naar de Kamer met andere voorstellen voor handhaving.