De burgemeester van Mexico is opgepakt

Voortvluchtige burgemeester Mexico opgepakt

Jose Luis Abarca, de burgemeester van de Mexicaanse stad Iguala waar 43 studenten verdwenen, is opgepakt in Mexico-Stad. Ook zijn echtgenote werd gearresteerd. Twee weken geleden ontvluchtte hij met zijn vrouw de plaats waar hij de scepter zwaaide.

Een woordvoerder van de politie bevestigde de arrestatie op Twitter:

Abarca wordt ervan beschuldigd de politie op 26 september opdracht te hebben gegeven om de 43 vermiste studenten op te pakken. Zij zouden van plan zijn geweest om een toespraak van Abarca's vrouw te verstoren. Na hun arrestatie zijn de studenten niet meer gezien.

De burgemeester zou zijn omgekocht door drugskartel Guerreros Unidos. De al gearresteerde leider van dat kartel heeft toegegeven dat de burgemeester en zijn kartel samenwerkten. Maar, zegt hij, de vrouw van de burgemeester had daarbij de leiding.

Een gedenkplek voor de verdwenen studenten in hun oude school.

De verdwijning van de 43 studenten doet veel stof opwaaien. Waar ze zijn is nog altijd een groot raadsel. Ooggetuigen hebben nog gezien hoe de jongeren in politiebusjes werden afgevoerd. Daarna zijn ze meegenomen door Guerreros Unidos en is niets meer van ze vernomen.

Kort na hun verdwijning werd een massagraf gevonden in Iguala. Er lagen tientallen verkoolde lichamen in. Gevreesd werd dat het om de studenten ging, maar uit DNA-onderzoek bleek dat in ieder geval niet.

Toch bestaan er twijfels over de identiteit van de lijken. "Als een bot wordt verbrand met meer dan 300 graden, is het bijna onmogelijk om het te identificeren, omdat het collageen is verbrand", zegt het hoofd van het onderzoeksteam in gesprek met Al Jazeera. "Vandaar dat drugsbendes die techniek nu gebruiken."

Geen twijfel

Vrijwel niemand twijfelt eraan dat drugsbendes te maken hebben met de verdwijning van de studenten. Een opgepakt lid van de Guerrero Unidos heeft gezegd dat een van de bendeleiders hem de opdracht gaf 17 studenten te vermoorden.

Deel artikel: