Steeds meer online 'marktplaatsen' voor drugs

Een jaar geleden was het over en sluiten voor Silk Road, de online marktplaats waar je drugs en andere criminele diensten kon kopen. De FBI pakte de beheerder van de site op en gooide Silk Road dicht. Maar een jaar verder zijn er alleen maar meer van dit soort criminele marktplaatsen bijgekomen.

Silk Road was de eerste grote online marktplaats waar al die criminele diensten bij elkaar kwamen. Het was ook eigenlijk de enige, dus het was de vraag wat er zou gebeuren toen de FBI die sloot.

Angst?

Maar na de sluiting openden al snel 'nieuwe Silk Roads' - die vervolgens net zo snel weer werden gesloten. Ook een paar Nederlanders werden opgepakt.

"Daarna werd het allemaal even instabiel", zegt hacker Rickey Gevers. "Ik vroeg me even af iedereen bang was geworden door de sluiting van Silk Road."

Niet dus, schrijft The Economist. Uit een onderzoek van de Amerikaanse Digital Citizens Alliance, die strijdt voor beter internet, blijkt dat er een jaar na sluiting van Silk Road alleen maar meer 'Silk Roads' zijn bijgekomen.

Over de precieze cijfers uit dit rapport kan je moeilijk wat zeggen, want het is natuurlijk heel moeilijk om dat te meten als je daar alleen via een TOR-netwerk kan komen.

Rickey Gevers

"De online drugseconomie groeit sowieso", zegt Rickey. "Maar de sluiting van Silk Road lijkt voor een boost te hebben gezorgd. Veel mensen zagen daar blijkbaar opeens wel een markt in. Maar het is nu wel onoverzichtelijker geworden", vindt Rickey. "Vroeger had je gewoon alleen Silk Road. Dat was het. Nu zijn er veel meer sites, dat is een stuk lastiger zoeken."

Agora en Evolution

Digital Citizens Alliance hield achttien nieuwe criminele marktplaatsen in de gaten. Het aantal advertenties die het wettelijke daglicht niet kunnen verdragen steeg van 41.000 in januari tot 66.000 in augustus.

De opvolger van Silk Road, met de geïnspireerde naam Silk Road 2.0, is inmiddels opgesplitst in twee nieuwe: Agora en Evolution. Het aantal advertenties op die sites steeg in de laatste twee maanden van het onderzoek met 20 procent.

Onmogelijk te sluiten

Het blijft moeilijk om dit soort sites aan te pakken, zegt Jamie Bartlett in The Economist. Hij schreef een boek over het deep web. En het wordt alleen maar moeilijker, zegt hij. "De toekomst zit niet in gecentraliseerde sites zoals Silk Road 2.0, maar sites waar de advertenties, de feedback van de users, de betaling en de communicatie allemaal apart geregeld zijn. Zonder een centrale partij. Die zijn dus onmogelijk te sluiten."

GROEI!

De online drugseconomie groeit dus. Ook in Nederland kopen steeds meer mensen online hun drugs. Wij spraken eerder al met Michael. Hij koopt zijn drugs op internet. Anoniem wilde hij wel vertellen hoe hij dat doet.

Deel artikel: