Franse clowns worden opgepakt met Halloween

  • Youtube
    Een verklede clown slaat als grap in op een pop
  • Ventury AcE
    Een still uit een Franse video
  • Youtube
    Clowns terroriseren de straten
  • Youtube
    Clowns terroriseren de straten
  • Youtube
    Clowns terroriseren de straten

Vanaf vandaag verboden in het Franse plaatsje Vendargues: je verkleden als clown tijdens Halloween. Dat doen ze omdat in Frankrijk een ware plaag van gewelddadige clowns heerst.

Frankrijk wordt al wekenlang opgeschrikt door 'terreurclowns': bijna elke dag zijn er meldingen van clowns die de straat opgaan om voorbijgangers de stuipen op het lijf te jagen.

Vaak zijn het tieners die het gewoon leuk vinden om een grap uit te halen, maar soms gaat het om 'echte' criminelen die met messen of knuppels mensen overvallen. Eén als clown verklede man kreeg al vier maanden cel omdat hij in een dronken bui een man met een staaf sloeg.

Kijk vooral even mee hieronder, want de clownterreur is behoorlijk eng:

Terrorclowns

Nu is het vandaag Halloween, dus een beter moment om je als evil clown te verkleden is er bijna niet. En dat wilde de burgemeester van Vendargues voor zijn. Op de site van de gemeente staat dat je verkleden als clown 31 oktober en 1 november verboden is.

Dinsdag kondigde de burgemeester het verbod af. "Het is 'absoluut' voor vandaag en morgen", zegt onze correspondent in Frankrijk, Ron Linker. "Dan word je gegarandeerd gepakt. Maar het verbod geldt een maand, dan krijg je misschien alleen een waarschuwing. De politie heeft overigens al gezegd dat het net als altijd verboden is met een wapen de straat op te gaan."

Clownspakken uit de winkel

Ook winkels nemen maatregelen: "Heel veel winkels hebben clownspakken uit de vitrine gehaald", zegt Linker. "Halloween is natuurlijk niet heel groot in Frankrijk, maar je hebt het wel. En ik kan me voorstellen dat er in studentenkringen wel verkleed feest wordt gevierd vanavond."

Vendargues ligt vlakbij Montpellier. Er wonen zo'n 5500 mensen en het zou het eerste plaatsje zijn waar een daadwerkelijk verbod op verklede clowns van kracht is.

Deel artikel: