Ze zijn zo'n 6 millimeter lang, roodbruin en leven het liefst in jouw bed: bedwantsen. En die bedwants zit steeds vaker in Nederlandse bedden, zegt het Kenniscentrum Dierplagen. Vooral in bedden in grote steden.
Ongediertebestrijder Allard Westra krijgt de laatste tijd opmerkelijk veel meldingen. "Ik ben nu zo'n zes jaar geleden aan het werk als ongediertebestrijder en kreeg vroeger ongeveer 1 melding per jaar. Nu krijg ik ze maandelijks. En ook van andere bestrijders hoor ik het."
De bedwantsen komen dus vooral in grote steden voor, zoals in Groningen. Daar zijn het vooral de studentenhuizen waar bedwantsen logeren. "Groningen is natuurlijk een studentenstad, studenten blijven vaker bij elkaar slapen. Als ze worden gebeten, gaan ze vaak slepen met spullen of op de bank slapen. Dat moet je juist niet doen: dan verspreidt het zich snel", zegt Allard.
Heb jij bedwantsen?
Een bedwants, ook wel een wandluis of een bedluis, voedt zichzelf met het bloed van mens of (huis)dier. Ze kunnen dus alleen in de buurt van mens en dier in leven blijven en komen het meest voor in slaapkamers.
Bruinzwarte puntjes op lakens of plinten kan wel eens betekenen dat je bedwantsen hebt - dat is namelijk de poep van bedwantsen. Ook te herkennen aan een zoete amandellucht. En die kunnen trouwens ook ónder je matras zitten.
Heb je jeuk en rode plekken op de huid? Bloedvlekjes op de lakens? Dan ben je misschien gebeten. Bedwantsen bijten , waardoor kleine, rode plekjes ontstaan. Deze beten lijken op muggenbulten. De plek kan opzwellen en erg jeuken. Ze bijten vooral in buik, armen en benen. Het zijn vaak drie beten op een rij.
Wat kan je er tegen doen?
De boel goed wassen, op 60 graden of warmer. Bedwantsen gaan dood door een hoge temperatuur. Droog je kleding in de droger of breng het naar de stomerij.
Ga niet zelf aan de slag met gif. "Ik heb eigenlijk altijd gezien dat het dan alleen maar erger wordt. Huur daarom een professionele ongediertebestrijder in", aldus bioloog Bruce Schoelitsz van het Kenniscentrum Dierplagen.