Fragment uit "The Superstitious State"

Satire over IS doet het goed in Irak

Satire over Islamitische Staat op een plek waar je het 't minst verwacht: Irak. Daar loopt de serie State of Superstition, die IS compleet op de hak neemt, sinds een maand. De makers hebben net de laatste aflevering gefilmd.

Best riskant, in een land waar IS honderden mensen heeft omgebracht. Humor en woorden als wapens, vinden de makers.

Duivel

Het verhaal: de duivel trouwt met een Joodse vrouw in Irak. Zij legt een ei en daar komt een bebaarde man uit, die ze ISIS-ling noemen. Hij wordt ook wel bekend als 'De Koppensneller'; hij hakt hier en daar hoofden af, schiet mensen neer en blaast dingen op. Dat gebeurt allemaal in een fictief dorp in Irak dat is overgenomen door de extremisten.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Dit is Irak, bestuurd door IS. Het personage van De Koppensneller is gebaseerd op Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS.

"IS maakt alle mooie dingen lelijk", zei acteur Osama Abdul Wahed eerder. "Ze zijn tegen liefde en lachen, dus besloten we een show over ze te maken en iedereen te laten lachen. De lach van onze acteurs legt hun criminele acties bloot."

Kritiek

Al Iraqiya TV zendt de serie sinds eind september uit, in heel Irak, ook in gebieden die door IS zijn ingenomen. Het is trouwens niet de eerste satire over IS in het Midden Oosten. Uit meerdere landen komen humoristische filmpjes en cartoons met kritiek op de terreurgroep.

"De IS-strijders zijn geen goede vertegenwoordigers van de islam. Door ze op de hak te nemen laten we zien dat we tegen ze zijn", zei Nabil Assaf daarover, producent en schrijver van de Libanese tv-serie Ktir Salbe Show.

Eén fout en je bent dood

Schrijver Thair Chiad

"Een comedy maken over Islamitische Staat is alsof je probeert een bom onschadelijk te maken", zegt schrijver Thair Chiad in de LA Times. "Eén fout en je bent dood." Sommige acteurs willen dus niet met hun naam op de aftiteling, uit angst voor wraak van IS. Chiad zegt ook dat zowel hij als andere castleden met de dood zijn bedreigd.

Beeld uit State of Superstition

Maar het is het risico waard, om het land te verdedigen, vindt Chiad.

Deel artikel: