Links: portie voor iemand zonder maagverkleining - Rechts: portie van iemand mét maagverkleining

Groeiende vraag naar kleinere maag

Voor mensen met extreem overgewicht is het vaak een laatste redmiddel: een maagverkleining. Ook wel: een gastric bypass. De ingreep is heftig, maar vindt steeds vaker plaats. Ook onder jongeren.

De vraag naar een kleinere maag is groot. In zes jaar tijd is het aantal ingrepen verzesvoudigd. In 2007 waren het er nog zo'n 1500, het afgelopen jaar ondergingen 9000 mensen de operatie. De ingreep wordt alleen uitgevoerd bij mensen van wie de gezondheid daadwerkelijk in gevaar is door extreem overgewicht.

"Het is heel ingrijpend"

Chirurg René Klaassen van het Maasstad Ziekenhuis ziet in die doelgroep steeds meer mensen tussen de 18 en 25 jaar opduiken. "Onder jongeren neemt obesitas het snelst toe. Maar ik raad ze aan pas voor een maagverkleining te kiezen als al het andere niet heeft gewerkt. Het is heel ingrijpend." Ter illustratie: iemand die 160 kilo weegt kan in een jaar tijd zo'n 60 kilo afvallen. "Het is een hele transformatie."

Maag zo groot als een kippenei

Tijdens de operatie wordt het orgaan verkleind tot ongeveer een tiende van zijn oorspronkelijke omvang. "Je krijgt een maag ter grootte van een kippenei", schetst Klaassen. "En dat heeft gevolgen. Je wordt heel snel dronken, kunt nog maar kleine porties eten en je moet al je voedsel heel goed kauwen. "Na zo'n operatie kan je niet meer drie broodjes eten in de kantine. Je moet je realiseren dat dat nooit meer kan."

Het maagverkleiningsmenu

Omdat de impact zo groot is zoeken mensen elkaar na de operatie vaak op. Bijvoorbeeld in eetclubjes, om aan hun nieuwe eetpatronen te wennen. Natasja van Hensbergen introduceerde zelfs een speciaal gastric bypass-menu in haar restaurant in Wijk bij Duurstede. "Ik heb zelf een maagverkleining en merkte dat ik geen normale porties meer op kon als ik uit eten ging. Daarom hebben we de porties in ons restaurant op maat gemaakt voor mensen met een kleine maag." Een gezamenlijk zesgangendiner behoort zo weer tot de mogelijkheden.

Alcoholvergiftiging

Voor kleinere porties betaal je ook minder, ongeveer de helft. Alleen alcohol blijft een probleem voor mensen met een maagverkleining. Natasja: "Als je te veel neemt krijg je echt een alcoholvergiftiging,. Ik kan zelf maar één klein sherryglaasje wijn drinken. Neem ik er twee, dan kan ik heel snel dronken zijn. Dat kan leuk zijn, maar je kan er ook erg ziek van worden."

Deel artikel: