Schermpanelen vervangen de ramen

Het nieuwe vliegen: zonder ramen

What if you could enjoy the journey, not just the destination?

CPI (Centre for Process Innovation)

In het vliegtuig meer zien, zónder de ramen. Zo moet het nieuwe vliegen eruit gaan zien. En dat kan misschien over tien jaar al. Het Britse Centre for Process Innovation (CPI) is daar al een tijdje mee bezig en toont ons nu een blik in de toekomst:

Het opmerkelijkste aan dat vliegtuig: er zitten geen ramen in. En toch kan je volgen wat er buiten wel of niet gebeurt, door middel van smartscreen-panelen. Die kan je aan en uit zetten - en je kan erop internetten.

De ultra-dunne, ultra-lichte, hi-definition schermen vormen de binnenkant van het vliegtuig. De beelden komen van camera's die op de buitenkant gemonteerd zijn. Je kan op elk moment dus zelf kiezen wat je uitzicht is.

Zelf kiezen wat je kan zien

Goedkoper vliegen

Da's allemaal leuk, maar belangrijker nog is dat het vliegen ook goedkoper moet maken. De nieuwe vormgeving maakt het toestel lichter, waardoor minder brandstof nodig is - en dat is dus ook goedkoper. En: je hebt zo minder CO2-uitstoot. Volgens CPI bespaar je 0,75 procent brandstof bij elke procent minder gewicht.

Vliegtuigramen hebben een ingewikkelde constructie omdat het tegen van alles bestand moeten zijn en de luchtdruk in de cabine moeten waarborgen.

Deel artikel: