Bevolking van Gaza begint zelf met wederopbouw

Bevolking Gaza begint zelf de wederopbouw

De wereld heeft miljarden gegeven voor de wederopbouw van Gaza, na de oorlog van deze zomer. Geld voor cement en andere bouwmaterialen. Maar het kan nog wel even duren voordat die goederen in de Gazastrook aankomen.

Eerst wil Israël zeker weten dat Hamas er geen nieuwe tunnels van bouwt. Tijdens de oorlog vernietigde Israël een aantal tunnels van Hamas, die onder meer werden gebruikt voor het smokkelen van wapens.

Dus Israël gooit de grenzen nog niet open: tot dat gebeurt, is al dat geld zinloos. Tonnen cement liggen nu in een opslagplaats te wachten.

Puin

De bewoners van Gaza moeten dus op een andere manier hun huizen opbouwen, ziet correspondent Monique van Hoogstraten. Want: "Je buurt mag dan wel in puin liggen - dat betekent niet dat je er niet kan wonen", zegt een van de bewoners.

NOS3 PUINRUIMEN

Volgens de VN, die bijhoudt of ingevoerde goederen wel op de goede plek terechtkomen, is tot nu toe nog maar zo'n 400 ton cement binnengekomen. De vertraging zou ook te maken hebben met ruzie tussen de rivaliserende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah, die een vete hebben over wie de verantwoordelijkheid heeft voor de wederopbouw van de Gazastrook.

"Het is bekend dat het maanden kan duren voor het geld binnenkomt", zei Mohammed Mustafa, die over opbouw gaat. "Daarom vragen we donoren of ze anders alvast een deel kunnen overmaken." En delegatie van de regering gaat daarvoor binnenkort bij de rijke Golfstaten langs, die grote bedragen gaven voor de wederopbouw van Gaza.

Bij de oorlog in juli en augustus kwamen meer dan 2000 Palestijnen om en 67 Israëliërs. Volgens een rapport van de Verenigde Naties staat het dodental aan de Palestijnse kant op 2131, onder wie 501 kinderen. 18.000 huizen zouden vernield zijn en honderdduizenden mensen hebben nog geen toegang tot schoon water.

Deel artikel: