Tijdens het Amsterdam Dance Event zijn drie mensen overleden, vermoedelijk na het slikken van een xtc-pil. Het bezit van de harddrug is strafbaar, maar er belanden genoeg pillen in zakken van feestgangers. Hoe gaat dat precies?
Xtc-pillen regelen
In de grote steden circuleren nummers van meerdere dealers, vertellen de xtc-gebruikers die wij spraken. De meesten kun je een algemene sms sturen. Bijvoorbeeld: "Zullen we een koffietje doen?" De dealer belt terug met een geheim nummer en je spreekt een locatie af. Over de telefoon over drugs praten is een absolute no-go, want de dealer weet nooit wie er meeluistert.
Koffietje doen?
Dealers rijden in het weekend vaak hele avonden rond om hun drugs te bezorgen. Ze hebben allerlei soorten op zak; op de locatie willen ze pas zeggen wat ze hebben. Vaak weten ze zelf wel ongeveer hoe sterk hun pillen zijn. Na het overhandigen van het geld - meestal zo'n 5 euro per pil - rijden ze verder. Naar de volgende klant.
Het naar binnen smokkelen van de pilletjes bij de feesten en festivals blijkt een fluitje van een cent. De beveiliging kan nu eenmaal niet op alle plekken van het lichaam kijken. Eenmaal op het toilet kan iedereen ongemerkt gebruiken wat 'ie wil.
Is de dealer eerlijk?
Maar wat de dealer ook over de sterkte van de pil zegt: zijn aanduiding van de exacte hoeveelheid MDMA (een van de werkzame stoffen in xtc-pillen) is onbetrouwbaar. Al eerder bleek dat er de laatste jaren supersterke pillen in omloop zijn.
Je kan er erg misselijk van worden en gaan braken. Aan zo'n sterkere pil zie je niets aan de buitenkant, maar hij komt stukken harder aan.
Van te veel MDMA in een pil kun je een acute psychose krijgen, of hart- en nierfalen. Maar er kunnen ook andere gevaarlijke stoffen in de drug zitten, zoals PMMA. Daarom is het verstandig om je pillen te laten testen voor je ze in je lichaam mikt.
In principe hoor je de uitslag van zo'n test heel snel, omdat de drugstesters van veel pillen al aan de buitenkant kunnen zien dat ze veilig zijn. Alleen onbekende pillen worden doorgestuurd naar het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Dan moet je iets langer wachten. Het DIMS houdt de drugsmarkt in de gaten en waarschuwt als er vervuilde pillen opduiken.
Rond 2000 waren op veel feesten en festivals drugstesters te vinden. Daar werd ter plekke onderzocht of de drugs veilig waren. Die tests zijn verboden door het eerste kabinet-Balkenende. D66 zwengelde vandaag de discussie weer aan: moeten de drugstesters weer terugkomen op feesten?