NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • WK-stadions in Brazilië te koop

  Ruim een half jaar na het WK voetbal in Brazilië staan de stadions in Salvador en Natal al te koop. De stadions werden speciaal voor het WK gebouwd en hebben miljoenen gekost. De eigenaar van de stadions, bouwbedrijf Grupo OAS, kampt met geldgebrek dus willen ze van de stadions af. Bovendien kostten de stadions veel meer dan vooraf begroot - nu leveren ze niets meer op. 

  De Arena Fonte Nova in Salvador staat te koop ANP
 • Dodental brand olieplatform Mexico loopt op

  Het dodental bij een hevige brand op een olieplatform in de Golf van Mexico is opgelopen naar vier. Zestien mensen raakten gewond. Over de oorzaak is nog steeds niets bekend.  

 • Vrouw met bom gedood in Istanbul

  Turkse politie sluit het gebied af in Istanbul na een aanval door een gewapende man en vrouw EPA

  Bij een mislukte aanslag op het hoofdbureau van de politie in Istanbul is een vrouw met een bom gedood. Ze wilde samen met een gewapende man het bureau binnenlopen, maar de politie kon dat voorkomen. De man en een agent raakten gewond. 

 • Geen alcoholslot, wel een gedragscursus

  Het alcoholslot wordt voorlopig vervangen door een gedragscursus en straf. Voor de automobilist, van justitie. Het apparaat waarin bestuurders voor vertrek moeten blazen werd al sinds oktober niet meer opgelegd, omdat de Hoge Raad besloot dat er sprake was van dubbel straffen. Het slot werd opgelegd in combinatie met een vervolging van justitie en dat mag niet.

  Een alcoholslot ANP
 • Opera over aanslag Twin Towers in de maak

  In Londen wordt gewerkt aan een opera over de aanslag op de Twin Towers van 11 september. Het stuk heet Between Worlds en gaat over zes mensen die bovenin een van de World Trade Centers zitten. Volgens maker Tansy Davies zit de voorstelling niet alleen vol wanhoop. "Er zit heel veel leven in, net als dood en chaos", zegt ze tegen The Independent.

 • Oma vergiftigt per ongeluk kleinkinderen

  Een Italiaanse oma heeft per ongeluk zichzelf, haar partner en haar kleinkinderen vergiftigd. Ze vond zakjes chocolademelkpoeder die ze klaarmaakte voor de kinderen. Ze lette alleen niet op de houdbaarheidsdatum: juni 1990.

  Haar partner voelde zich als eerste niet lekker, niet veel later lagen hij, de oma, de twee kleinkinderen en hun vriendje in het ziekenhuis met een voedselvergiftiging. 

 • Eerste vrouw van John Lennon overleden

  Cynthia Lennon is op 75-jarige leeftijd overleden in haar huis in Spanje. Op de website van haar zoon staat dat ze overleed na een kort gevecht tegen kanker. 

  Cynthia was de eerste vrouw van John Lennon. Hun huwelijk eindigde toen ze erachter kwam dat haar man ook een relatie had met Yoko Ono.

 • Foto van Hitler op bussen in Philadelphia

  Op bussen in de Amerikaanse stad Philadelphia verschijnen advertenties met een foto van Adolf Hitler en de islamitische leider Amin al-Hoesseini. Naast de foto staat in het Engels de tekst "islamitische Jodenhaat staat in de Koran". De advertentie is afkomstig van de anti-islamgroep American Freedom Defense Initiative.

  Een rechter besloot vorige maand dat de busvervoerder SEPTA de advertentie niet mag weigeren en dus rijden sommige bussen zo rond:

  De advertentie op een bus in PhiladelphiaTwitter/@jacobadelman
 • Drie uur durende Matthäus Passion van Bach uitgelegd

  Het is weer bijna Pasen en dus is de komende dagen weer op verschillende plekken de Matthäus Passion van Bach te horen. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat steeds meer jongeren naar de kerk gaan om het muziekstuk te bewonderen. De Matthäus Passion duurt bijna drie uur en is soms best ingewikkeld te volgen. Dirigent Johannes Leertouwer heeft daarom in 68 filmpjes het stuk op YouTube uitgelegd. 

  Matthäus Passion volgens Johannes
 • Vanuit de ruimte: tyfoon op de Grote Oceaan

  Zo ziet een supertyfoon van boven er dus uit. De Amerikaanse NASA astronaut Terry W. Virts maakte vanuit de ruimte foto's van tyfoon Maysak boven de Grote Oceaan. Een tyfoon is een hevige wervelstorm met windsnelheden van 250 kilometer per uur, die voorkomt in de Chinese Zee en de Grote Oceaan. 

  Op dit moment stormt de supertyfoon af op de Filipijnen. Eerder zorgden Maysak voor vijf doden in Micronesië, een land in Oceanië. 

 • Explosie op olieplatform Golf van Mexico

  In de Golf van Mexico heeft een explosie een grote brand veroorzaakt op een olieplatform. Het platform is van de Mexicaanse oliegigant PEMEX. Ongeveer 300 medewerkers zijn geëvacueerd, een aantal daarvan is gewond geraakt. 

 • Grote brand in metrostation Londen

  In het Londense metrostation Holborn is een grote brand uitgebroken. Door de rook die is vrijgekomen, moesten 2000 mensen worden geëvacueerd. Dat meldt BBC

 • Commissies gaan democratisering UvA onderzoeken

  In de hal van het Maagdenhuis staan protestborden en hangen spandoeken ANP

  Er komen twee commissies die de financiën en de democratisering binnen de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan onderzoeken. Dat bevestigen bronnen van de Studentenraad, de Centrale Ondernemingsraad, ReThink UvA en De Nieuwe Universiteit aan de NOS.

  In die commissies zitten deskundigen, maar het is nog niet duidelijk of hun adviezen bindend zijn. Ook is niet duidelijk of de bezetting van het Maagdenhuis nu stopt. Op de volgende vergadering van De Nieuwe Universiteit stellen enkele leden dat wel voor, zeggen bronnen. 

 • Hoge Rus herkend op justitieopname MH17

  Een van de personen die volgens het OM betrokken waren bij het neerhalen van MH17, is door Oekraïne herkend als een hoge Russische officier. Hij was  drie maanden daarvoor afgezwaaid als generaal-majoor. 

  Een van de afgeluisterde gesprekken waarop de Rus te horen is, werd ook al vlak na de ramp op 17 juli op YouTube gezet door de Oekraïense inlichtingendienst SBOe, meldt NRC Handelsblad

  De man, die op opnames van de Nederlandse justitie anoniem te horen is, is volgens Oekraïne de Rus Sergej Nikolajevitsj Petrovski. Deze Petrovski verliet het Russische leger in april 2014, om zich aan te sluiten bij de separatisten in Oost-Oekraïne.

 • 'Twittervogel' in nieuwe clip Stromae

  De nieuwe videoclip van de Belgische Stromae gaat over Twitter. Het vogeltje van Twitter begint lief, maar verandert later in een monsterlijke vogel. Met de beelden wil Stromae laten zien hoe mensen steeds meer verslaafd zijn geraakt aan aandacht op sociale media. Die verslaving wordt zo volgens de clip uiteindelijk onze dood.

  De clip is gemaakt door de Franse Sylvain Chomet, een bekende animator met meerdere Oscarnominaties op zak. 

  Stromae - Carmen
 • Veiligheidscampagne leidt tot boze reacties

  In Washington heeft een veiligheidscampagne geleid tot boze reacties. De campagne gaat over voetgangers die felle kleuren moeten dragen, zodat ze opvallen voor autobestuurders. 

  Een inwoner van Washington was het er duidelijk niet mee eens en bewerkte de foto. 

 • Onbetrouwbare huisarts mag niet meer werken

  Een huisarts uit Den Haag mag niet langer zijn beroep uitoefenen. Volgens hett Centraal Tuchtcollege heeft de huisarts onder meer een patiënt meerdere malen seksueel misbruikt. De vrouw liep hierbij een soa op. Ook stelde de arts valse verklaringen op. De man ontkent alles, maar het college gelooft hem niet en heeft de huisarts daarom uit het artsenregister geschrapt.

 • Brits stel wint tweede keer de loterij

  David en Kathleen Long uit Groot-Brittannië hebben voor de tweede keer de loterij gewonnen. Beide keren wonnen ze omgerekend bijna 1,4 miljoen euro en bij de laatste keer kregen ze ook nog een Jaguar cadeau.

 • Terug-grappen op 1 april

  Dan denk je je vriend beet te hebben, door hem op 1 april een appje te sturen met daarin: "Ik wil niet meer samen met je zijn. Ik ben niet gelukkig." Maar in plaats van in huilen uit te barsten, reageert hij met: "Godzijdank kom jij er als eerst mee."

  De vriend had al snel door dat het om een 1-aprilgrap ging, dus pakte hij z'n vriendin terug, schrijft The Mirror

 • 7-jarig meisje krijgt 3D-geprinte hand

  Faith Lennox krijgt een 3d-geprinte hand

  Een 7-jarig meisje uit Californië heeft een 3D-geprinte hand gekregen. Faith Lennox was negen maanden oud toen ze haar linkerhand verloor door een ziekte. 

  Ze mocht zelf de kleuren van de kunstmatige hand kiezen en kon het hele printproces volgen.   

 • Geen Nationale Bioscoopbon meer in Pathé

  Ben je van plan een bioscoopbon te kopen? Let dan even op, want bioscoopketen Pathé stopt met het accepteren van de Nationale Bioscoopbon. Dat maakt het bedrijf bekend op de website.

  Bioscoopbonnen die 1 april of later zijn gekocht, zijn niet meer geldig in de 21 Pathé-bioscopen. Bonnen die eerder zijn gekocht, kunnen nog wel ingeruild worden voor een filmbezoek. Pathé gaat zelf verder met het Bioscoopcadeau.

 • Man omgekomen onder grafsteen schoonmoeder

  In Pennsylvania is een man verpletterd door een grafsteen op het graf van zijn schoonmoeder. De steen van 300 kilo viel om toen zijn vrouw paasdecoraties aan de steen hing.

  De 74-jarige man legde op dat moment bloemen op het graf. "Ineens tuimelde de steen van zijn voet", zegt politieman Andy Kerecman tegen de krant New York Daily News. De man overleed ter plekke. 

 • Vliegtuigen Ryanair botsen op de grond

  Twee vliegtuigen van Ryanair zijn op de startbaan van Dublin Airport op elkaar gebotst. Beide vliegtuigen zijn beschadigd, de een aan de vleugel en de ander aan de staart. Niemand raakte gewond.

 • Rabobank heft bankrekening radicale moslim op

  "Wij kunnen niet anders begrijpen dan dat u de gewapende strijd aanhangt. De bank wil hiermee op geen enkele wijze geassocieerd en kan dat ook niet accepteren", schrijft de Rabobank in een brief aan een Leidse student bestuurskunde. 

  De bank wijst erop dat er foto's van de student op internet staan waarop hij met zware wapens poseert. Ook schrijft de bank dat Burhani een ontmoeting heeft gehad met de Afghaanse Taliban en dat een Leidse hoogleraar aangifte tegen hem heeft gedaan wegens bedreiging.

  De Rabobank heft om die reden de rekeningen van de student op. Die is daar op z'n zachtst gezegd niet blij mee en wil het besluit aanvechten. Op Twitter plaatste hij de volledige brief die hij van de Rabobank kreeg.

 • 8,5 jaar cel voor agent die man in stukjes sneed

  Een Duitse politieman heeft 8,5 jaar cel gekregen voor het doden van een man. De twee hadden elkaar ontmoet via een website over kannibalisme. De 57-jarige agent zou zijn slachtoffer eerst hebben gewurgd en vervolgens in stukjes hebben gesneden. Het is niet bewezen of hij daar ook van gegeten heeft. 

  Het slachtoffer, een 59-jarige zakenman van Poolse afkomst uit Hannover, wisselden via de site gewelddadige fantasieën uit over kannibalisme.

  De kannibalistische agent tijdens zijn proces. AFP
 • 'Sollicitatiebrief sterft uit, solliciteren doe je via Whatsapp'

  Video-sollicitaties, die kenden we al. 15 seconden shinen voor een nieuwe baan. Het jongerenuitzendbureau Young Capital introduceert nu solliciteren via Whatsapp. Een mini-sollicitatiegesprek, zoals zij het zelf noemen.

  Rogier Thewessen, directeur van het bedrijf, denkt niet dat knappe mensen worden bevoordeeld. “Het gaat dan ook om een indruk en enthousiasme. Dan is het belangrijk dat iemand een energiek persoon is, in plaats van knap.”

  Thewessen zegt dat er ‘tientallen video’s zijn binnengekomen’, volgens hem de opmaat voor het uitsterven van de sollicitatiebrief. “Bedrijven willen alles kort en bondig. In acht regels kom je wel tot de kern.”   

 • 1 april-grap van de Universiteit van Cambridge

 • Drankrijders krijgen rijbewijs niet terug na alcoholslot

  Twee mannen die weigerden een alcoholslot in te bouwen, krijgen hun rijbewijs niet terug. De mannen reden met te veel alcohol op en moesten daarom het slot inbouwen. Maar het geld, zo'n 4000 euro, konden ze niet betalen. 

  Nu het CBR het alcoholslot niet meer mag opleggen, stapten de mannen naar de rechter: zij vinden dat zij dan ook hun rijbewijs terug mogen. Maar de rechter was het daar dus niet mee eens. 

 • Pacman spelen in Rio, Sydney of Kaapstad

  Pacman in Hilversum NOS

  Altijd al eens Pacman willen spelen in je eigen stad? Of misschien wel in Rio de Janeiro, Sydney of Kaapstad? Google Maps heeft speciaal voor 1 april deze functie ingebouwd. Ga naar Google Maps en klik op het Pacman-icoontje linksonderin. 

  Correspondent Sander van Hoorn liet al weten dat hij in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat, punten heeft gepakt.

 • Filmpje van crash Germanwings-toestel nep

  Bild en Paris Match claimden beelden in handen te hebben van de laatste seconden in de gecrashte Gemanwings-Airbus. Het lijkt erop dat de video die zij hebben, als die al bestaat, niet echt is. Dat zeggen de Franse politie en luchtvaartonderzoekers van de Franse dienst BEA.

  Volgens de twee media gaat het om een video van een paar seconden, gemaakt met een mobieltje. Daarop zou één grote chaos te zien zijn. De beelden zouden de media hebben gekregen van een bergingsmedewerker.

  Volgens Geenstijl gaat het om een korte opname van onderstaande video uit 2014.

  De bewuste video
 • 75 duizend jongeren niet beschikbaar voor werk

  Vier op de tien jongeren van 15 tot 27 jaar die geen onderwijs volgen of werk hebben, zoeken niet naar een baan. Dat komt volgens het CBS vooral door arbeidsongeschiktheid of ziekte. Voor jonge vrouwen is de zorg voor het gezin of huishouden ook een belangrijke reden. Volgens het CBS zijn 75.000 jongeren "ver verwijderd van de arbeidsmarkt".

 • Stormschade bijna tien miljoen euro

  Een omgewaaide vrachtwagen op de N31 bij Harlingen ANP

  De storm van gisteren heeft een schade van bijna tien miljoen euro veroorzaakt. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars berekend. De meeste meldingen gaan over omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen, rondvliegende takken, puin en waterschade.

 • 'Tijdens paasweekend mogelijk 15 graden én zon'

  Want er komt een "grote weerverandering aan", meldt Weerplaza. De buien verdwijnen, de wind neemt af en de paasdagen worden droog en vrij zonnig. Het is nog onduidelijk hoe warm het precies gaat worden. Als de zon schijnt, kan de temperatuur oplopen tot 15 graden.

  Wel nog even geduld, want de komende dagen heb je je paraplu nog nodig. 

  ANP
 • Krijgen toeristen een zogenaamde ov-gemakskaart?

  Het is een wens van de Tweede Kamer, een speciale ov-kaart voor toeristen. Daarmee moeten toeristen voor een vast bedrag een bepaald aantal dagen met alle treinen, bussen trams, metro's en veerboten in Nederland kunnen reizen.

  VVD-Kamerlid Ziengs vindt het verwarrend voor de toeristen dat ze steeds een nieuw kaartje moeten kopen als ze van vervoerder wisselen. Toeristen brengen veel geld in het laatje, zegt Ziengs, en daarmee zijn ze goed zijn voor de werkgelegenheid.

 • We staan steeds meer in de file

  Automobilisten staan steeds vaker in de file. Het afgelopen kwartaal is het aantal verkeersopstoppingen met 56 procent gestegen, blijkt uit een analyse van de ANWB waar De Telegraaf over schrijft. De oorzaak? Het zakelijk verkeer neemt toe.

  Ja, er wordt veel aan de weg gewerkt. Meer spitsstroken, bijvoorbeeld. Dat heeft geholpen. Maar economisch gaat het beter in Nederland. Je ziet dat de capaciteit op de wegen snel weer wordt bereikt.

  Cees Quax van de ANWB
 • Politie steeds drukker met verwarde mensen

  De politie krijgt steeds meer met meldingen over verwarde mensen te maken. Vorig jaar steeg het aantal meldingen van 53.000 naar 60.000. Het gaat bijvoorbeeld om meldingen van mensen die bellen dat ze spullen kwijt zijn, maar ook alarmeringen van zorginstellingen over weggelopen patiënten.

 • Wel/geen filmpje Germanwings-crash?

  Volgens de Franse politie klopt er "helemaal niets" van het verhaal dat er op de rampplek van de Germanwings-vlucht een geheugenkaart met daarop beelden van de crash is gevonden. De Franse onderzoeksraad BEA zegt niet van de video af te weten, net als de politie in Frankrijk. Gisteravond schreven de bladen Paris Match en Bild dat ze beelden hebben bekeken die een van de inzittenden met een smartphone maakte.

  Wat gebeurde er aan boord van vlucht 4U 9525? Een beeldreconstructie
  Bild am Sonntag heeft de transcriptie van de voicerecorder mogen inzien. Die feiten hebben we naast een animatie van persbureau Reuters gelegd in een beeldreconstructie van de laatste 13 minuten van de rampvlucht.
 • Zwaargewonde bij brand in Haarlem

  Bij een brand in Haarlem is een man zwaargewond geraakt. Toen de brandweer aankwam bij het Leidseplein, stond er een man te schreeuwen dat er nog iemand in het gebouw was. De gewonde kon niet op eigen kracht het huis uitkomen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de brand is.

  GinoPress
 • Boeren mogen weer onbeperkt melken

  Boeren mogen vanaf vandaag weer zo veel melk produceren als ze willen, omdat het Europese melkquotum is afgeschaft. Dat bepaalde dertig jaar lang hoeveel boeren maximaal mochten produceren, om zo overschotten te voorkomen. Maar de laatste tijd neemt de vraag naar onze melkproducten juist toe. Onder meer Nederlands babymelkpoeder en kaas is populair.

 • Meer berichten tonen