NOS op3

De hele dag te horen op 3FM en om 22:30u te zien op NPO 3
 • Boko Haram ontvoert zeker honderd vrouwen en kinderen

  Boko Haram heeft zeker honderd vrouwen en kinderen ontvoerd. Volgens ooggetuigen vielen gewapende mannen in pick-uptrucks een dorp in het noordoosten van Nigeria van twee kanten aan. Ze schoten de mannen neer, verzamelden de vrouwen en kinderen en namen die mee. Er vielen meer dan dertig doden. Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies zijn ontvoerd. Eerder dit jaar ontvoerde Boko Haram in een dorp verderop honderden meisjes, die zijn nog altijd niet terug.

 • Sinkhole in je tuin

  Een mega gat, ook wel sinkhole genoemd, in de voortuin van een huis in Berkshire, Engeland. Het gat - inmiddels vijf meter diep - is twee weken geleden ontstaan en sindsdien alleen maar groter geworden.

  We kunnen de tuin alleen nog maar in via de buren. De erosiekuil heeft mijn complete oprit verzwolgen en is 'op weg' naar het klimrek van mijn kinderen.

  De bewoonster, Sarah Jenkins
 • Nee-stemmers PvdA zeggen bij een nieuwe zorgwet niet zomaar ja

  De drie Eerste Kamerleden van de PvdA die tegen de zorgwet hebben gestemd, willen nog niet toezeggen dat ze bij een nieuwe wet wel voor stemmen. Inhoudelijk zijn ze het er best mee eens, maar ze zeggen dat een Eerste Kamerlid pas in de laatste fase van het proces bepaalt hoe hij stemt. De VVD wil graag nu al zekerheid van de PvdA.

  Er wordt al de hele dag overlegd om uit de crisis te komen.

 • Chinees dorp wil 8-jarig jongetje met hiv verbannen

  In een dorpje in de Chinese provincie Sichuan hebben bewoners een petitie ingediend bij de burgemeester. Ze willen een 8-jarig jongetje met hiv verbannen. Dat meldt de BCC. Bewoners zeggen dat het jongetje op hol is geslagen en een brand heeft gesticht. Om te voorkomen dat hun eigen gezondheid in gevaar komt, willen de bewoners dat hij weg gaat.  Waarschijnlijk gaat de gemeente niet in op het verzoek. De gemeente heeft laten weten de dorpelingen 'op te voeden'. In China is namelijk nog veel onduidelijkheid over aids en hoe je eraan kunt komen. 

  Niemand wil met mij spelen, dus speel ik maar alleen.

  8-jarig Chinees jongetje met hiv
 • Nederlanders sporten meer en vaker in 2014

  Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van NOC*NSF. Er zijn dit jaar 300.000 meer mensen één keer per week gaan sporten. 9 miljoen mensen doen dat nu. In april en november wordt er het vaakst gesport. Dit zijn de maanden waarin alle trainingen en sportcompetities volop draaien en er geen vakanties zijn. Fitnessen is op papier de grootste stijger: zo’n 225.000 mensen zijn daar dit jaar mee begonnen. Nu nog kijken hoe lang ze dat volhouden.

 • Rellende parlementsleden in Kenia

  Chaos in het Keniaanse parlement. Er zou gestemd worden over een wetswijziging die het mogelijk maakt terreurverdachten bijna een jaar zonder proces vast te houden. Maar de sessie werd opgeschort, want juristen gingen met elkaar op de vuist. Overhemden en wetsvoorstellen sneuvelden. 

  Chaos in het Keniaanse parlement door anti-terrorisme wetgeving

  Tegenstanders van de wet zijn bang dat Kenia een politiestaat wordt.

 • Europees Hof: overgewicht op werk is handicap

  Werknemers met ernstig overgewicht kunnen worden gezien als gehandicapten, heeft het Europees Hof in Luxemburg bepaald. Of iemand 'door z'n eigen schuld' te dik is, is niet van belang. 

  Dat heeft gevolgen voor werkgevers, die ervoor moeten zorgen dat zwaarlijvige werknemers hun werk kunnen doen. De uitspraak komt naar aanleiding van de zaak van een Deense man, die volgens hem om z'n gewicht was ontslagen. 

 • Foutje bedankt!

  President Poetin heeft een kleine uitglijder gemaakt tijdens zijn persconferentie vanochtend. Hij kreeg een lastige vraag over kvas, een licht-alcoholisch Russisch drankje. Maar in plaats van een antwoord, maakte de president een opmerking over de stamelende journalist die de vraag had gesteld: "jij hebt al genoeg op zo te zien." Helaas was alcohol niet de oorzaak van het spraakgebrek van de journalist. De man heeft een herseninfarct gehad. Ook nieuwszender RT moest de fout herstellen.

 • 25? Dan krijg je pas als je 71,5 bent AOW

  Uit een rapport dat het CBS vandaag publiceert blijkt dat jongeren die nu 25 jaar zijn, waarschijnlijk pas recht hebben op AOW als ze 71,5 zijn. Dat komt omdat het in het kabinet heeft besloten dat vanaf 2022 de AOW-leeftijd wordt gekoppeld aan de levensverwachting. We worden steeds ouder, dus de AOW leeftijd zal hierdoor ook steeds verder stijgen. 

 • Schreeuwende studenten in Amsterdam

  Amsterdamse studenten die elke woensdagavond om tien uur schreeuwend uit het raam hangen. Het gebeurde voor het eerst drie weken geleden in de wijk Houthaven, meldt het AD, en zou sindsdien zijn overgewaaid naar de wijken Slotervaart en Buitenveldert. 

  De studentenlokroep in Uilenstede

  Verschillende media melden dat de politie er op af is gestuurd, met auto's en helikopter, maar de politie zelf weet daar niets van.

 • Lunchbite!

  Eet vooral niet te veel. Sir Ian McKellen en Koekiemonster leggen je nog even uit hoe je dat doet 

 • Advocaten jarenlang afgeluisterd door AIVD

  Een nieuw afluisterschandaal: advocatenkantoor Prakken d'Olivera - dat veel politiek gevoelige zaken doet en ook bijvoorbeeld jihadverdachten verdedigt - wordt al jarenlang vaak afgeluisterd. Dat blijkt uit een brief van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken). De AIVD luisterde naar gesprekken tussen klanten en advocaten en werkte ze uit. 

  Volgens Plassterk mag de AIVD gesprekken afluisteren, maar het kantoor wil dat de wet wordt aangescherpt: "In een democratische rechtstaat is het noodzakelijk dat burgers in vertrouwen met hun advocaat kunnen spreken", schrijft het bureau op haar site

 • Poetin: 'economische problemen veroorzaakt door sancties'

  President Poetin zei tijdens zijn jaarlijkse persconferentiemarathon in Moskou dat de economische neergang van het land veroorzaakt wordt door "externe factoren": de sancties van het westen en dalende olieprijzen. 

  Nog steeds ontkent Poetin dat hij wapens levert aan de seperatisten in Oekraine. Volgens hem is de regering in Kiev de oorzaak van de crisis.

 • Geert Wilders vindt vervolging onbegrijpelijk

  Dat schrijft hij op de website van de PVV:

  Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden. Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor bij de rechter moet verdedigen. Het OM zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij.

  Geert Wilders
 • AC/DC komt echt maar één keer

  Leadzanger Brian Johnson (L) en Angus Young van AC/DC EPA

  AC/DC komt op 5 mei naar Gelredome, voor één optreden. Dat concert was binnen een half uur uitverkocht, maar een tweede concert zit er niet in, zegt organisator Mojo.

  Volgens Mojo is het concert van de Australische hardrockband uniek. "Voor zover ik weet hebben ze nog nooit eerder in Gelredome gestaan", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland.

 • Ongeduld in Den Haag: vandaag een oplossing?

  Er komt vandaag misschien dan toch duidelijkheid over de problemen rond de zorgwet, zegt VVD-fractieleider Zijlstra: 

  Het kan vandaag tot een oplossing leiden, ik hoop dat. Ik heb de verwachting dat er vandaag duidelijkheid komt.

  Halbe Zijlstra

  De oppositiepartijen worden een beetje ongeduldig. Ze willen uitleg van premier Rutte over de stand van zaken. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben tot na middernacht gepraat over de zorgwet, die dinsdag werd weggestemd in de Eerste Kamer door drie PvdA-senatoren. Waar die gesprekken over gingen, weten we niet.

 • Zo wild is wildvlees (niet)

  Weer een vlees-illusie doorgeprikt: het wild vlees dat je in de supermarkt koopt, blijkt vaak toch kweekvlees te zijn. Volgens de Vleesbenchmark van Natuur & Milieu is meer dan de helft van het 'wildvlees' gekweekt. Verpakkingen zijn te onduidelijk of misleidend, zegt de organisatie. Daarom willen ze dat 'wild' een wettelijk beschermde term wordt. 

  Albert Heijn heeft een productlijn, genaamd 'Culinair Wild'. Hieronder vallen eend, hert en konijn. Maar het is gekweekt wild. AH is de enige supermarkt die het woord 'wild' gebruikt, terwijl het gekweekte dieren betreft.

  Rapport van Natuur en Milieu
 • Trein bij Hilversum ontspoorde door slecht onderhoud

  Slecht onderhoud, dat is een van de redenen waardoor bijna een jaar geleden een trein bij Hilversum ontspoorde. Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De wissel was kapot. De treinrail stond op rechtdoor, maar toen de trein er gedeeltelijk overheen was, sloeg de wissel om, en ontspoorde de intercity.

  Volgens de Onderzoeksraad wist ProRail niet van de slijtage aan de wissel. De raad concludeert dat het spooronderhoud te veel gericht is op het voorkomen van storingen en niet op het waarborgen van veiligheid. 

 • BMW maakt echte Bond-gadget

  Wat was de 'Bond-car' uit Tomorrow Never Dies? De echte kenner weet dat gelijk: een BMW 750iL, die 007 met zijn telefoon bestuurt en zo aan een klein leger aan schietgrage Duitsers ontsnapt. Bij de autofabrikant is de film 17 jaar later nog steeds een inspiratie. 

  BMW introduceert volgend jaar een auto die daadwerkelijk zelf uit een parkeergarage kan ontsnappen. De nieuwe i3 krijgt vier lasers rondom de auto, waarmee de vierwieler zelf zijn weg kan zoeken van en naar een parkeerplek . De bestuurder kan dan van te voren uitstappen en met een smartwatch zijn auto op weg sturen, of een seintje geven dat het tijd is om te vertrekken. 

 • Meer ww-uitkeringen voor jongeren

  Het aantal ww-uitkeringen onder jongeren onder de 25 steeg in november hard, met 7 procent. In oktober was dat ook al 2,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Stijging komt vooral uit de landbouw-, horeca- en uitzendsector. 

  In vergelijking met andere EU-landen is de werkloosheid in Nederland, met 6,5 procent, relatief laag. 

 • Belgische terrorismeverdachten op vrije voeten door vertaalfout

  Negen Belgische terreurverdachten zijn weer op vrije voeten door een technische fout: een paar Engelse citaten in het betoog van de openbaar aanklager waren niet vertaald naar het Nederlands, schrijft De Standaard. Het gaat bijvoorbeeld om teksten van extremistische sites die door de verdachten zijn bezocht.

  Het hof in Antwerpen veroordeelde de mannen van Marokkaanse en Tsjetsjeense afkomst begin dit jaar tot celstraffen tussen de vijf en acht jaar. Onder andere voor het rekruteren van jonge Belgen en Nederlanders. Kopstuk Hassan Hamdaoui kreeg 12 jaar voor het beramen van een aanslag op de NAVO in Brussel. Maar die straffen zijn nu vanwege de vertaalfout van tafel geveegd. De hele zaak moet opnieuw behandeld worden.

 • Hond loopt met nieuwe 3D-poten

  Een hond in Amerika heeft nieuwe voorpoten: gemaakt van een 3D-printje. Derby werd geboren zonder voorpoten, hij had alleen een soort 'ellebogen'. Zijn pleegbaasje werkt bij een bedrijf dat 3D-producten ontwikkelt, dus zo ontstond het plan om Derby een handje te helpen.

 • OM vervolgt Geert Wilders

  Het Openbaar Ministerie gaat Geert Wilders vervolgen wegens discriminatie, dat tweet het OM:

  Hij wordt vervolgd voor het beledigen van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Dit vanwege zijn uitlatingen - "Willen we meer of minder Marokkanen?" - over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag. 

  Er zijn ruim 6400 aangiften binnengekomen. 

 • Sydney rouwt

  Het Martin Place in Sydney stroomt vol met bloemen. Mensen komen hier samen en troosten elkaar. Australische krant The New Daily heeft een fotoserie op zijn site. 

 • Randy kan goed spellen

  Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dit jaar gewonnen door een student van 21 uit Dordrecht. Randy van Halen, student Algemene Cultuurwetenschappen, maakte gisteravond zeven fouten. Beste BN'er was NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Hij maakte dertien fouten. Het dictee was geschreven door Bart Chabot en het heette: "Tussen niemendalletje en blankebabybilletjesprivilege." 

  Schrijver Chabot, winnaar Van Halen en presentator Freriks ANP
 • De lelijkste boom staat in Ens

  De lelijkste kerstboom van Nederland staat in Ens in Flevoland, vinden de inwoners tenminste. Het is een boom die bestaat uit meerdere kerstbomen, en de verlichting hangt er maar een beetje bij. 

  Culemborg ontsnapt op het nippertje aan de titel Lelijkste Kerstboom van Nederland. De boom voor het oude stadhuis werd "een schande voor Culemborg" genoemd. De kritiek werd serieus genomen en de boom is opnieuw versierd. Het was alsof de verlichting erin was gesmeten, maar de boom ziet er nu een stuk beter uit.

 • Airbnbetalen!

  Vakantiewoningverhuursite Airbnb gaat in Amsterdam namens de gemeente toeristenbelasting innen bij iedere boeking. Voor iedere overnachting in Amsterdam moet 5 procent toeristenbelasting worden betaald. Tot nu toe moesten Airbnb-verhuurders die betaling zelf regelen, maar velen deden dat niet.

 • Kort nachtje op het Binnenhof

  De regeringspartijen VVD en PvdA hebben nog geen akkoord bereikt over een oplossing voor hun zorgconflict. Maar is er wel voortgang geboekt, zeiden de betrokkenen vannacht na een lange dag onderhandelen. Vandaag gaan de gesprekken verder.

  'Iedereen blijft geheimzinnig over mogelijke oplossing'
  Politiek verslaggever Xander van der Wulp over het overleg over de zorgwet van minister Schippers.
 • Meer berichten tonen