Nieuwsuur

NOS NTR

Dagelijks om 22:00 op nieuwsuur.nl en NPO 2

Over Nieuwsuur

Nieuwsuur is de dagelijkse onafhankelijke, onpartijdige en ongebonden actualiteitenrubriek van de taakomroepen NTR en NOS. Iedere dag om 22.00 uur brengt Nieuwsuur, zonder onderbreking door reclame of promo's, het dagelijkse nieuws en sportnieuws en daarbij de achtergronden, duiding en analyse. Hoofdredacteur van Nieuwsuur is Joost Oranje; adjunct hoofdredacteur is Reijer Zwaan. Mariëlle Tweebeeke, Twan Huys en Joost Karhof presenteren de uitzendingen. Voor het nieuwsoverzicht en het sportnieuws schuiven wisselende presentatoren van NOS Nieuws en NOS Sport aan.

De belangrijkste ambitie van Nieuwsuur is om het dagelijkse nieuws in perspectief te plaatsen, door het geven van achtergronden, via studiogesprekken met een kritische-, maar respectvolle blik. Het programma kent, naast de berichtgeving over het dagelijkse nieuws, een aantal vaste pijlers, zoals politieke berichtgeving, economie, de zorg en eigen onderzoek. Verder wil Nieuwsuur een blik op de wereld blijven geven en besteedt daarom structureel aandacht aan het buitenland. Verslaggevers en het correspondenten netwerk van de NOS doen wekelijks verslag uit alle delen van de wereld. Bovendien heeft Nieuwsuur een vaste reizende Europa-correspondent.

Nieuwsuur is er iedere dag tussen 22.00 en 23.00 uur op NPO 2. Op zaterdag en zondag zijn de uitzendingen korter. Nieuwsuur komt uit Studio 8 op het mediapark, de grote nieuws- en actualiteitenstudio die ook gebruikt wordt voor onder meer de uitzendingen van het NOS Journaal.

Nieuwsuur wordt uitgezonden sinds het televisieseizoen 2010/2011. De voorlopers waren NOS Laat en NOVA, waarin ook de VARA participeerde. Nieuwsuur wordt nu niet meer door ledengebonden omroepen gemaakt, maar door de publieke taakomroepen NTR en NOS, zoals vastgelegd in de Mediawet.

Op www.nieuwsuur.nl vindt de kijker alle gearchiveerde uitzendingen, losse reportages en achtergronden. Daar is ook de journalistieke code te vinden: een richtlijn waarin beschreven wordt hoe Nieuwsuur journalistiek bedrijft.

Nieuwsuur, NPO 2, NOS/NTR

Maandag t/m vrijdag - 22.00-22.52 uur
Zaterdag en zondag - 22.00-22.30 uur

Lees hier de journalistieke code van Nieuwsuur