Aangepast

Topman aan de schandpaal

Na de nationalisatie van SNS Reaal was oud-topman Sjoerd van Keulen het mikpunt in een haatcampagne. Van zijn luxe villa verschenen foto's in de media. Vanwege de bedreigingen vluchtte de falende topman tijdelijk naar het buitenland. Dat gaat te ver, vinden advocaat Gerard Spong en rechter Huub Willems.

Ondergedoken

Sjoerd van Keulen is ondergedoken in het buitenland, meldde RTL Nieuws gisteren. De oud-topman van SNS Reaal zou het advies hebben gekregen om een aantal weken weg te blijven vanwege ernstige bedreigingen aan zijn adres. Van wie het advies komt, is niet duidelijk, maar het is de laatste stap in de neergang van de SNS-topman, die eerder deze maand al bekendmaakte zich vanwege de commotie rond zijn persoon per direct terug te trekken als voorzitter van de lobbyclub van banken, Holland Financial Centre, en ook al zijn nevenfuncties neer te leggen.

Gevierd

De 67-jarige Van Keulen is de kop van Jut geworden in het SNS-debacle. Veel mensen zien hem als hoofdschuldige, nadat minister Dijsselbloem op 1 februari bekendmaakte dat SNS Reaal voor 3,7 miljard euro was genationaliseerd. Het verschil met een paar jaar geleden is groot. Tot 2009 was Van Keulen de gevierde bestuursvoorzitter van SNS. Hij bracht de bank naar de beurs, verwierf vastgoedpoot Property Finance en werd uitgeroepen tot Topman van het Jaar 2007.

Volksgericht

Na 1 februari ontstond er een waar volksgericht, zowel in sommige media als op de sociale media. Velen hekelden de hoge bonussen die de bankier heeft gekregen. Presentator en journalist Jelle Brandt Corstius lanceerde een campagne via Twitter, waarin hij Van Keulen opriep de bonussen terug te geven.

Ook de politiek bemoeide zich ermee. Zo noemde premier Rutte het beleid van SNS wanbeleid. De Telegraaf publiceerde een luchtfoto van het huis van Van Keulen in Laren, met ronkende koppen er boven. PowNews-verslaggever Rutger Castricum vloogt vervolgens met een helikopter over het huis.

Grens

Het werpt de vraag op of er een grens is bereikt. Volgens sommige vooraanstaande juristen gaan de berichtgeving en de uitspraken van media en politiek alle perken te buiten. Advocaat Gerard Spong zegt tegen Nieuwsuur dat Brandt Corstius schuldig is aan opruiïng en dat een boete of een taakstraf op zijn plaats zou zijn. Volgens rechter en hoogleraar Huub Willems oordelen mensen op basis van weinig kennis van zaken en hebben opiniemakers als Brandt Corstius een extra verantwoordelijkheid. "In ieder geval kunnen ze niet het vuurtje van protest opstoken en dan hun handen van de gevolgen aftrekken", zei Willems in Nieuwsuur.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl en/of Milena.Holdert@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl