Aangepast

Slachtoffers mensen-handel in het nauw

Ze komen uit alle werelddelen: de Braziliaanse Debbie, de Hongaarse Galina, de Nigeriaanse Faith en de Chinese Wen. Hun afkomst verschilt, maar ze delen dezelfde ervaringen. Een geschiedenis van misbruik, armoede en verwaarlozing. Ze droomden van een beter leven in Europa, maar kwamen bedrogen uit.

Prostitutie

Galina zou in en winkel gaan werken. Debbie kon aan de slag in een restaurtant. En Faith wilde alles wel doen als ze maar geld verdiende waarme ze haar babytje kon onderhouden. Alles maar dit niet. "Ik kwam in een huis in Den haag en zag allemaal vrouwen. Hij dwong me tot prostitutie."

Nu jaren later weet Faith niet waar haar kindje is. Ze is bang dat de man die haar naar Nederland haalde, het kind wat aandoet.

Behandeling

Pim Scholte is psychiater van de Equator Foundation. Alle vrouwen krijgen daar psychische bijstand in het opvangcentrum. Post Traumatisch Stress Syndroom, maar ook andere aandoeningen komen veel voor. De wankele basis van de vrouwen gecombineerd met het misbruik, maakt behandeling lastig.

Mensenhandel

Demissionair-minister Gerd Leers (CDA) voor Immigratie, Integratie en Asiel wil de regels aanscherpen om misbruik te voorkomen. Als vrouwen aangifte doen van menshandel, krijgen ze een tijdelijke verblijfsvergunning.

Ze mogen nu drie maanden nadenken of ze een aangifte aandurven. Voor een deel van de groep wil Leers dit recht wellicht beperken. Als het onderzoek niets oplevert, moet de vrouw in principe terug naar eigen land. Een bezwaar hiertegen moet ze daar afwachten.

Samenhangende verklaring

Pim Scholte wijst erop dat veel vrouwen op korte termijn niet in staat zijn een samenhangende verklaring af te leggen. Het is een bekend verschijnsel dat mensen traumatische ervaringen verdringen. Een coherent verhaal kunnen veel vrouwen dan ook niet snel vertellen. "Daardoor lijkt het verhaal onbetrouwbaar, maar dat hoeft het dus niet te zijn."

De hulpverleners en vrouwen zijn blij met de extra aandacht van politie en politiek voor de strijd tegen mensenhandel. Steeds meer vrouwen doen aangifte. Maar waarschijnlijk is het nog steeds het topje van de ijsberg. "Maar als we de vrouwen vragen aagngifte te doen, moeten ze wel de tijd krijgen te herstellen."

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Nicole.le.Fever@Nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl