De politie in Rotterdam

De uitzending van 26 januari: Wat te doen met de relschoppers? / Weer nieuwe vaccinatieplanning / Gemeenten willen opmars fastfood stoppen

Wat te doen met de relschoppers?

Op de derde dag van de avondklok braken er gisteravond opnieuw rellen uit in meerdere steden. Agenten werden bekogeld met vuurwerk en stenen, er is geplunderd en er zijn vernielingen aangericht. De politie heeft 184 mensen aangehouden, onder wie ruim 50 in Rotterdam en 52 in Den Bosch. Wat voor straffen kunnen zij krijgen en wat staat de andere relschoppers te wachten? We spreken de baas van het Openbaar Ministerie, Gerrit van der Burg. En ook met Willem Woelders, commandant corona bij de Nationale Politie.

Her en der weer relletjes

Opnieuw aanpassing vaccinatieplanning

Het lijkt onvermijdelijk dat het ministerie van Volksgezondheid de vaccinatiestrategie moet aanpassen. Vrijdag werd bekend dat farmaceut AstraZeneca de leveringen aan de Europese Unie in het eerste kwartaal met 60 procent terugschroeft. Nederland krijgt ruim 2 miljoen doses minder dan verwacht. Minister Hugo de Jonge zei al dat er "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.

De EU wil de bestelde en voorgefinancierde leveringen alsnog zo vroeg mogelijk krijgen. Hoe zitten de deals met de farmaceuten in elkaar? Wat kan de EU nu doen? Te gast is gezondheidseconoom Xander Koolman.

Vaccinatiestrategie weer op de schop?

Gemeenten willen aanbieders fastfood kunnen weren

Vandaag stuurt een groep gemeenten een brandbrief aan politiek Den Haag. Ze willen meer mogelijkheden om aanbieders van ongezond voedsel te kunnen weren uit bepaalde gebieden, zoals de omgeving van scholen. Uit een inventarisatie blijkt dat gemeenten weliswaar de juridische plicht hebben om te zorgen voor een gezonde leefomgeving, maar dat ze dat niet kunnen afdwingen.

Zorgen post-corona faillissementen voor meer fastfood?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl