Thierry Baudet bij zijn huis in Amsterdam

De uitzending van 4 december: FvD verder met Baudet / Sneltest bewijst zich / VS worstelt met corona / Turkije toont spierballen

Thierry Baudet blijft voorman van FvD

De leden van Forum voor Democratie willen verder met Thierry Baudet als politiek leider. Zo'n driekwart van de leden stemden vóór Baudet.

Het conflict bij FvD barstte zo'n twee weken geleden los nadat er onrust was ontstaan over de jongerenafdeling van de partij. Baudet zei te vertrekken en later toch niet, waarna er tumultueuze dagen volgden. Verschillende partijprominenten, senatoren en Statenleden hebben FvD inmiddels verlaten.

We bespreken vanavond de laatste ontwikkelingen met politiek verslaggever Arjan Noorlander.

Hoe ziet de toekomst er voor Forum voor Democratie uit?

Sneltest corona ook geschikt voor testen zonder klachten

Uit nieuw onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat corona-sneltests ook goed werken om mensen met corona maar zonder klachten op te sporen. Het is voor het eerst dat onderzoek in Nederland dat aantoont. De onderzoekers uit Utrecht probeerden de sneltest wekenlang uit bij voetballers van dertien profclubs.

De test werd gedaan bij 824 voetballers, arbiters en stafleden en naast de resultaten van de pcr-test gelegd, die geldt als de gouden standaard om te testen op corona. De voetballers werden gemiddeld een keer per week getest. De KNVB is enthousiast over de uitkomst en denkt dat de sneltests nu vaker ingezet kunnen worden.

Sneltests bewijzen zich in onderzoek van UMC Utrecht

VS worstelt met een zware coronagolf

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS is weer flink gestegen. Binnen een etmaal werden er volgens de Johns Hopkins-universiteit 210.000 nieuwe besmettingen gemeld, een recordaantal. Ook kwamen er 2900 nieuwe doden bij. De oplopende cijfers hebben mogelijk te maken met de recente Thanksgiving-vieringen in het land.

De aankomende president Joe Biden ging vannacht in een interview in op zijn coronabeleid. Hij zei onder meer dat hij Amerikanen gaat vragen om de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn een mondkapje te dragen. Hij liet ook weten dat hij immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci heeft gevraagd toe te treden tot het coronateam dat hij gaat samenstellen.

We spreken over de situatie in Amerika met Jan Bakker, hoogleraar Intensive Care bij het Erasmus MC in Rotterdam. Hij is als intensivist verbonden aan het NYU Langone Medical Center in New York en werkte daar verschillende maanden dit jaar.

Coronavirus woedt in VS, nog nooit zoveel besmettingen

Het 'nieuwe Turkije' voert een assertief buitenlandbeleid

De onvrede over de buitenlandse avonturen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan groeit. Die is namelijk militair actief in allerlei conflicten in de regio. Daardoor botst Turkije steeds opnieuw met NAVO-bondgenoten. En ook met de Europese Unie, waar de roep om sancties op Turkije steeds harder wordt.

De militaire acties geven veel Turken juist een gevoel van trots, laat correspondent Mitra Nazar in haar reportage zien. De Turkse regering liet onlangs een propagandavideo maken waarin het idee van het 'nieuwe Turkije' naar voren wordt gebracht: een land dat militair sterk is, en een assertief en zelfverzekerd buitenlandbeleid voert.

Turkije toont spierballen, EU bezorgd over opstelling

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl