Aangepast

Poetins Rusland: volg onze reis van Vladivostok naar Moskou

Russen kiezen opnieuw voor zes jaar Poetin

19 maart

De presidentsverkiezingen in Rusland zijn met grote overmacht gewonnen door zittend president Poetin. Hij werd met ruim 76 procent van de stemmen herkozen. En dat betekent dat Poetin ook de komende zes jaar het land zal leiden.

Met de herkiezing van Poetin komt er ook een einde aan onze reis dwars door Rusland. Alle verhalen die de afgelopen weken zijn gemaakt, zijn terug te vinden op deze overzichtspagina en ook op onze socialmedia-kanalen.

Dag van de verkiezingen: Rusland naar de stembus

18 maart

De Russen mogen hun volgende president kiezen. Poetin gaat deze verkiezingen zeker winnen, de vraag is alleen met welke cijfers. Om de opkomst te verhogen laat de overheid niets aan het toeval over, merken we bijvoorbeeld in de stad Vladimir.

De daklozen worden opgehaald om te stemmen en krijgen in ruil daarvoor een gevulde maag. Voor de andere kiezers is er entertainment bij het stemlokaal: zang en dans. De eerste mensen die hun stem uitbrengen, krijgen een cadeau.

Reportage en gesprek: Rusland naar de stembus

Generatie P mag voor het eerst stemmen

17 maart

Ze wonen in Rusland en zijn 18 jaar oud. De jongeren die zijn opgegroeid onder Vladimir Poetin en zondag voor het eerst naar de stembus mogen. Poetin is al achttien jaar aan de macht in Rusland, als premier en president. Een andere leider kennen deze jongeren dus niet.

Ze gaan naar school, studeren of zijn bezig met hun eerste baan. Ze leven in een moderner Rusland dan hun ouders, maar lopen ook tegen grenzen aan. Op wie ze daadwerkelijk gaan stemmen willen ze niet altijd hardop zeggen, maar hun andere woorden vertellen vaak genoeg.

We zijn er bijna

De reis van verslaggever Gert-Jan Dennekamp is al bijna ten einde. Komende zondag zijn de verkiezingen en dan is hij in de omgeving van Moskou. Maar eerst maakt hij nog een tussenstop in het plaatsje Vladimir. Zaterdag een verslag hiervan op tv.

Homofobie in Jekaterinenburg

17 maart

In Jekaterinenburg is volgens activisten het aantal geweldincidenten tegen homo's toegenomen. En toch gaan velen niet stemmen.

Reportage: Poetins Rusland, deel vier

Huurlingen in Syrië

14 maart

Ruslan werd gedood in Syrië. Hij was een huurling die vocht voor een Russisch privaat beveiligingsbedrijf, Wagner. Zijn vrienden denken dat hij is vertrokken voor het geld.

Poetins Rusland: verslag vanuit Baikalsk en Jekaterinenburg

Multi-miljonair Groedinin neemt het op tegen Poetin

6 maart

President Poetin kan nog steeds rekenen op een trouwe aanhang. Al broeit er wel onvrede. De communisten, de belangrijkste oppositiepartij, denken hiervan te profiteren.

'Er is dringend verandering nodig'

Kansloos of kanshebber?

Ondanks de grote steun voor Poetin, kunnen ook zijn politieke tegenstanders op steun rekenen. Multi-miljonair Groedinin, leider van de communistische partij, trekt volle zalen.

Leden werven met sexy foto's

Rusland is klaar om sommige onderwerpen te bespreken en andere niet. Dit American Football-team trekt in ieder geval volop de aandacht, naar eigen zeggen om leden te werven.

Taboe's bespreekbaar maken

Vladivostok: een stukje Europa in Rusland

2 maart

Veel Koreanen, Chinezen en Japanners vieren hun vakantie in het Russische Vladivostok. Ze willen graag Europa ervaren.

Vladivostok: een stukje Europa in Rusland

In Siberië, daar is het pas koud

28 februari

Terwijl het kwik in Nederland onder nul zakt en de schaatsen uit het vet worden gehaald, is Gert-Jan in Siberië waar ze weten wat echte kou is. De Russen hebben wat tips voor ons om de kou te trotseren.

Russische tips om de kou te trotseren

Oost-Rusland niet bang voor Noord-Korea: 'Laat ze hun eigen leven leiden'

25 februari

Vladivostok ligt in het uiterste oosten van Rusland, dicht bij de grens met Noord-Korea en China. Daar leren kinderen bij een van de vele militaire jeugdclubs hoe ze hun vaderland moeten verdedigen.

Poetins Rusland: Vladivostok

'Ik weet zeker dat wij schone sporters hebben'

24 februari

Russische atleten mochten de afgelopen twee weken niet onder hun vlag uitkomen tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Hun deelname moest volledig neutraal zijn, vanwege het dopingschandaal waarin de Russen verwikkeld zijn.

Niet iedereen in Rusland gelooft dat de fraude echt heeft plaatsgevonden. Zoals zangeres Ljoesea, die een protestlied heeft opgenomen.

'Ik weet zeker dat wij schone sporters hebben'

Levensgevaarlijk, maar onweerstaanbaar

23 februari

Menige Rus besteedt er elk vrij moment aan, al moet zo nu en dan iemand deze hobby met zijn leven bekopen. IJsvissen, het is erg populair. Vooral in het verre Oosten van Rusland roept het ijs, ook bij temperaturen ver onder nul.

IJsvissen: bij Russen mateloos populair

Vrouwelijke American Football-ploeg uit Vladivostok zoekt nieuwe leden

22 februari

De vrouwelijke American Football-spelers van de Vladivostok Orcas zoeken nieuwe leden. Maar in Rusland, waar nog een traditioneel beeld van de vrouw bestaat, is dat niet zo makkelijk. Dus besloten ze wat meer bekendheid voor hun oproep te creëren door foto s te maken in de stijl van de Amerikaanse Legends Football League. Daar hullen de vrouwen zich in bikini-achtige pakjes.

En het heeft gewerkt. Ze hebben nu niet alleen 10 nieuwe speelsters, maar staan ook symbool voor een nieuwe generatie vrouwen in Rusland. Ze voldoen niet aan stereotypen. Ze zijn stoer en tegelijkertijd super sexy.

Een beetje Europa in Rusland

22 februari

Oezbeken en Tadzjieken integreren in Rusland

21 februari

Oezbeken en Tadzjieken krijgen les in de Russische geschiedenis en de Russische taal. Steeds vaker wordt een beroep gedaan op werknemers uit deze landen. Traditioneel werkten in de regio Primorski Krai veel Chinezen, maar nu de economie van China is gegroeid, komen de Chinezen niet meer werken voor de salarissen die in Rusland worden betaald.

In Rusland werken ook zo'n dertigduizend Noord-Koreanen, waarvan zo'n tienduizend in de regio Primorski Krai, maar de sancties zijn aangescherpt, dus de komende twee jaar moeten die het land verlaten.

De Russen zelf zijn ook in grote getale vertrokken. Volgens een professor van de Universiteit van Vladivostok zijn er van de 8 miljoen Russen die hier in de jaren tachtig woonden nog maar 6 miljoen over. Werkgevers zijn dus op zoek naar werknemers en die komen nu meer en meer uit de voormalige Sovjet-landen waar de salarissen lager zijn.

De reis begint

18 februari

Vladimir Poetin wil voor de vierde keer president worden en niemand twijfelt eraan dat hem dat bij de verkiezingen op 18 maart ook gaat lukken. Hoe doet hij dat? Na al die jaren is de steun voor de huidige president nog steeds groot.

Al ontstaan er wel barsten in de ogenschijnlijk granieten populariteit van de man die Rusland stabiliteit bracht na de chaos in de jaren 90. Volgens zijn critici gaat achter die façade van stabiliteit een door en door corrupt regime schuil. Zijn tegenstanders roepen op om niet te gaan stemmen.

Ruim 8000 kilometer en acht tijdzones zal het Nieuwsuur-team afleggen. Onderweg praten we met aanhangers en tegenstanders van Poetin. Gaan de mensen stemmen? En op wie dan? Wat leeft er in de regio en wat zijn de verwachtingen van de Russen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl