Aangepast

Nieuwe trend in de overspannen woningmarkt: het meeneemhuis

Wat is er handiger dan bij een verhuizing je eigen huis mee te kunnen nemen? Het aantal aanbieders van verplaatsbare huizen en appartementen neemt razendsnel toe. Ze zijn snel te bouwen, snel neer te zetten en weer te verplaatsen.

Cobouw, het weekblad voor de bouwnijverheid, schreef eind juli al over deze verplaatsbare huizen en de serieuze markt die lijkt te ontstaan.

Nieuwe trend in de overspannen woningmarkt: het meeneemhuis

Een soort bouwpakket

"Een verplaatsbare woning kunnen wij in slechts vier weken bouwen", zegt Sander van Peer van Cubicco. "Het is een soort bouwpakket. De woning is daardoor ook binnen twee, drie dagen te verplaatsen. Op een nieuwe locatie wordt het huis weer in elkaar gezet."

Dat klinkt misschien niet heel stevig, maar volgens Van Peer zijn hun woningen erg sterk en kunnen ze zelfs een orkaan doorstaan. "Wij bouwen niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Amerika. Daar zijn we als orkaanbestendig gecertificeerd."

Woningcorporaties en zorginstellingen, maar ook particuliere investeerders, behoren tot de klantenkring. "Er is veel behoefte aan woningen voor eenpersoonshuishoudens, kleine woningen die snel te bouwen zijn. Met deze woningen kunnen we daaraan voldoen."

In Schijndel wonen nu zes huurders van woningcorporatie Huis en Erf in zo'n verplaatsbare woning. "Het idee kwam vanuit een woningnood voor kleine huishoudens. We hadden al een wachtlijst en toen kwamen de statushouders er nog bij. Dus moesten we in een korte tijd veel huizen vinden voor één persoon", vertelt Karin Smeekens.

De verplaatsbare woningen werden in één dag geplaatst. Huis en Erf heeft van de gemeente een vergunning voor tien jaar gekregen. "We weten nu nog niet wat we daarna gaan doen. De huizen staan er pas een jaar. Maar als we willen kunnen we deze huizen straks weer makkelijk verplaatsen."

Kimberly Mauriks

Volgens Kimberley Mauriks (25) is er niks anders aan wonen in een verplaatsbaar huis. "Je merkt er niks van. Het staat ook gewoon op betonblokken." Het huis in Schijndel kwam via de woningbouwvereniging op haar pad. "Ik was meteen verkocht."

Ze is blij met haar eigen 'bouwpakket'. "Het is groot genoeg en heeft alles wat je nodig hebt. Een keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. En ik heb zelfs een tuin. Ik voel me hier helemaal thuis, vanaf het eerste moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl