Aangepast

Vijftig jaar na de Summer of Love: 'onze idealen zijn tenietgedaan'

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

In de zomer van 1967 werd de wijk Haight-Ashbury in San Francisco overspoeld door honderdduizenden jongeren. Ze kwamen van over de hele wereld om te kunnen proeven van de vrijheid van het hippiebestaan. Het was de Summer of Love.

De hippierevolutie had niet alleen invloed op de cultuur en muziek, maar ook op de politiek. Er werd gevochten voor meer vrijheden en rechten. "Het waren pacifisten die fel protest voerden tegen de Vietnam Oorlog, maar ook voor het homohuwelijk en vrouwenrechten", zegt Dennis McNally, historicus en manager van de band Grateful Dead, een invloedrijke band uit die tijd.

De ideeën van toen, kom je nog steeds overal tegen, zegt McNally. "Denk je dat yoga, biologisch eten en onze bezorgdheid over het Parijse klimaatakkoord nieuw zijn? Dat komt allemaal uit de jaren 60, de hippies veranderden onze relatie met de natuur."

Hippies op het muziekfestival Woodstock in 1969

Lynne Savio Hollander speelde samen met haar man Mario Savio een belangrijke rol in de Free Speech Movement uit de jaren 60. Als studenten aan de Universiteit van Berkeley vochten ze voor het recht om politieke bijeenkomsten te houden.

"Er was toen de regel dat universiteiten geen politieke invloed mochten uitoefenen, waardoor studenten dat ook niet mochten. Dat maakten ons zo boos dat we wel moesten protesteren", vertelt Lynne Savio.

Mario Savio protesteert voor vrijheid van meningsuiting op Berkeley

Vijftig jaar later is er weinig meer over van de Summer of Love. San Francisco is veranderd in een harde ongelijke stad, waar de miljarden van de tech-industrie domineren. Huizen zijn onbetaalbaar geworden en velen wonen op straat.

Ook de idealen waar Savio en haar man zo hard voor vochten, staan onder druk. "Sinds de jaren 60 zijn alle meningen welkom op de universiteit. Maar in de afgelopen maanden zijn er mensen geweerd, puur om de boodschap."

Lynne Savio en haar man vochten voor meer rechten voor studenten

Schrijver Milo Yiannopoulos van de rechts-radicale beweging alt-right zou in april een toespraak houden op de universiteit. Maar daarop braken gewelddadige rellen uit. Linkse demonstranten verzetten zich tegen de komst van Yiannopoulos en de toespraak werd geschrapt door Berkeley.

Savio vindt dat treurig om te zien. "Ik ben het zeker niet met de uitspraken van Yiannopoulos eens. Maar dit gaat in tegen alles wat ooit is afgesproken. Dat anderen kunnen bepalen dat jij niet gehoord mag worden om je ideeën."

We hebben een miljardair als president. In '67 vocht het merendeel van Amerika voor een andere toekomst.

Dennis McNally, historicus

Ze hoopt dat er een nieuwe Free Speech Movement zal opstaan. Maar er is volgens voorvechter Savio meer nodig voor een nieuwe Summer of Love. "Wij geloven in feminisme, anti-racisme, pro-immigratie, anti-oorlog, pro-klimaat. De verschuivingen in dit land doen alles wat we bereikt hebben te niet. Ik krijg er tranen van in m'n ogen als ik het er over heb."

Volgens McNally laat de verkiezing van Donald Trump zien dat Amerika weer terug bij af is. "We hebben een miljardair als president en zijn kabinet bestaat uit de allerrijksten van het land. In '67 vocht het merendeel van Amerika voor een andere toekomst."

Toch is de historicus hoopvol. "De strijd is nog niet gestreden. Ik denk dat de pendule weer terug zal zwaaien. Dat we over tijd weer terug komen bij de idealen van 1967."

Vijftig jaar na de Summer of Love: 'onze idealen zijn tenietgedaan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl