Aangepast

'IS-lijst Interpol is reactie op dat het slecht gaat op het slagveld'

De lijst van Interpol met daarop de namen van 173 IS-strijders die mogelijk naar Europa komen om zelfmoordaanslagen te plegen, is volgens terrorismedeskundige Bart Schuurman unieke informatie. "Er waren wel al algemene ledenlijsten, maar al deze mensen hebben aangegeven te willen sterven als zelfmoordterrorist."

De gegevens zijn gevonden in IS-gebied. Volgens Interpol zijn de strijders "opgeleid om met explosieven om te gaan zodat ze zo veel mogelijk slachtoffers kunnen maken", meldt de Britse krant The Guardian.

Dat Islamitsche Staat deze informatie bijhield, is een voordeel voor de partijen die vechten tegen de terreurgroep. "Het was een grote organisatie die bijhield wat er gebeurde en wie de leden waren. Nu wij die informatie in handen krijgen, kunnen we zien wat ze van plan zijn", zegt Schuurman.

Ze willen laten zien dat het nog steeds een organisatie is die in staat is om aanslagen te plegen.

Bart Schuurman

De lijst laat zien dat IS meer aanslagen wilde plegen buiten Syrië en Irak. "Dat is een directe reactie op dat het slecht gaat op het slagveld. Ze willen laten zien dat het nog steeds een organisatie is die in staat is om aanslagen te plegen. Dat is een dreigement, maar geeft aanhangers ook een teken van leven", zegt Schuurman.

De lijst met namen is gedeeld met de inlichtingendiensten uit de landen die bij Interpol zijn aangesloten. Op de lijst staan naast de namen van de strijders ook sinds wanneer ze zijn aangesloten bij IS, hun laatst bekende woonadres, de naam van hun moeder, in welke moskeeën ze zijn geweest en enkele foto's.

Veiligheidsdiensten zullen snel met deze informatie aan de slag gaan, denkt Schuurman. "Voor veiligheidsdiensten is het nu noodzaak om uit te zoeken wie dit zijn en waar ze zijn om te zien of er een acute dreiging is."

Gesprek met Bart Schuurman in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl