Aangepast

Derk Sauer wil met digitale Moscow Times bijdragen aan persvrijheid

  • Anke Truijen

    Redacteur Nieuwsuur

  • Anke Truijen

    Redacteur Nieuwsuur

Derk Sauer is in Moskou met zijn oude liefde aan een nieuw avontuur begonnen: de Nederlandse uitgever is terug bij zijn 'oude' krant, de Engelstalige Moscow Times.

Met een digitale doorstart hoopt hij een bijdrage te leveren aan de persvrijheid in Rusland, die onder president Poetin zwaar onder druk is komen te staan. "Ik heb niet de illusie dat ik hiermee geld ga verdienen. Het is ook geen commercieel project. Ik het zie het als bijdrage aan de onafhankelijke journalistiek", zegt Sauer tegen Nieuwsuur.

Derk Sauer wil met digitale Moscow Times bijdragen aan persvrijheid

Al meer dan 30 jaar woont en werkt de mediatycoon in Rusland. Net na het einde van de Sovjet-Unie richtte hij de Engelstalige krant op. "Toen wij begonnen kon alles, er was totale persvrijheid onder Boris Jeltsin. De afgelopen jaren is het snel bergafwaarts gegaan met de persvrijheid in Rusland.

"Alleen de Moscow Times bleef nog over als een van de weinige onafhankelijke stemmen." Begin deze maand verscheen de laatste papieren Moscow Times.

Sauer met een van de eerste papieren kranten

Voor de digitale krant heeft Sauer een team van jonge mensen om zich heen verzameld. Eva Hartog (29), half Nederlands, half Russisch, is de nieuwe hoofdredacteur. "Ik ben in 2013 begonnen als web editor. Ik wilde de website ontwikkelen want hoe waardevol de MT ook was als papieren krant, het werd ook een beetje ouderwets."

Sauer vindt het belangrijk dat zijn redacteuren niet alleen maar schrijven over wat Poetin fout doet. "Als Poetin volkomen vrije verkiezingen zou uitschrijven en iedereen zou mee mogen doen, zou hij die verkiezingen ook makkelijk winnen. Waardoor dat komt? Dat uitleggen is minstens zo belangrijk."

In Rusland ben je niets zonder een advocaat. Je hebt heel erg veel papieren en vergunningen nodig.

Derk Sauer

Daarnaast is een goede advocaat onmisbaar in de organisatie, vertelt Sauer. "In Rusland ben je niets zonder een advocaat. Je hebt heel erg veel papieren en vergunningen nodig. Verder is alles wat met Poetin en zijn familie te maken heeft min of meer taboe hier. Dat leidt tot een enorme storm aan problemen."

Bedreigingen of intimidatie zijn voor Sauer niets nieuws. En het blijft aftasten waar precies de grens ligt. "Het probleem van die rode lijn is dat die steeds verschuift. Ik houd bovendien niet van een streep. Je wilt als journalist altijd over de streep."

Eva Hartog is de nieuwe hoofdredacteur van de digitale Moscow Times

Volgens hoofdredacteur Hartog ligt de rode lijn voor een Engelstalige krant anders dan bij een Russische krant. "Wij hebben veel geluk dat we in het Engels schrijven voor een ander publiek. Russen lezen ons ook, maar we schrijven voor een internationaal publiek. Daarmee kunnen we ons veel meer permitteren dan een Russische krant."

Sauer’s doel is om de Moscow Times weer relevant te maken. "In jaren 90 werden we vrijwel iedere dag geciteerd. Correspondenten sloegen als eerste de MT open voor ideeën om een verhaal over te maken. Ik weet niet of we dat helemaal terug gaan krijgen, maar als je straks de MT niet leest, weet je niet wat er écht in Rusland gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl