Aangepast

De uitzending van 24 juli

Luchtvervuiling in Amsterdam

Amsterdammers roken ongemerkt ruim zes sigaretten per dag mee door de verontreinigde lucht die ze inademen. Het gaat langzaam iets beter met de luchtkwaliteit in Amsterdam en in Nederland, maar critici vinden dat het niet snel genoeg gaat.

Op veel plekken is de luchtkwaliteit in Amsterdam vorig jaar nog niet verbeterd, blijkt uit nieuwe meetresultaten van de GGD. De vervuiling door stikstofdioxide nam zelfs toe. Nieuwsuur gaat kijken op een van de meest vervuilde straten van Nederland, de Stadhouderskade in Amsterdam.

Lijst met IS-leden

Interpol heeft een lijst verspreid waarop 173 IS-leden staan die mogelijk een terreuraanslag in Europa gaan plegen. Volgens Interpol zijn de strijders "opgeleid om met explosieven om te gaan zodat ze zo veel mogelijk slachtoffers kunnen maken", meldt de Britse krant The Guardian.

Wat kunnen veiligheidsdiensten met zo'n lijst? Nieuwsuur spreekt met terrorisme-deskundige Bart Schuurman.

Digitale Moscow Times

Derk Sauer is met zijn oude liefde aan een nieuw avontuur begonnen in Moskou: de Nederlandse uitgever is weer terug bij zijn 'oude' krant, de Engelstalige Moscow Times.

Met een digitale doorstart hoopt hij een bijdrage te leveren aan de persvrijheid in Rusland, die onder president Poetin zwaar onder druk is komen te staan. "Ik heb niet de illusie dat ik hiermee geld ga verdienen. Het is ook geen commercieel project. Ik het zie het als bijdrage aan de onafhankelijke journalistiek", zegt Sauer tegen Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl