Aangepast

Poolse Nederlanders: het is triest wat er in Polen gebeurt

De Poolse Senaat stemt vanavond over een omstreden hervorming van de rechterlijke macht. Door de nieuwe wet krijgt de politiek veel meer invloed op benoemingen bij de Raad voor de Rechtspraak.

Tienduizenden mensen zijn afgelopen nacht de straat opgegaan om te demonstreren tegen de wet. Ze riepen president Duda op om de hervormingswet niet te ondertekenen. Ook in de steden Krakau en Poznan waren protesten.

Ambassade in Den Haag

Ook in Nederland was vanavond een demonstratie voor de Poolse ambassade. "Het is gewoon triest wat er in Polen gebeurt", zegt een geëmotioneerde vrouw. "Ik heb het gevoel dat er een nepdemocratie is in Polen. Ze zeggen dat alles in orde is, maar dat is niet zo."

Een andere vrouw voor de ambassade in Den Haag maakt zich ook grote zorgen. "De fundamenten van de Poolse rechtstaat zijn in gevaar. In de jaren 80 heb ik geprotesteerd in Polen en nu zie ik dat het weer misgaat. Dat is pijnlijk. Het gaat nu richting een dictatuur."

Poolse Nederlanders: het is triest wat er in Polen gebeurt

De oppositie, demonstranten en de Europese Unie vinden de wet een gevaar voor de democratie. Volgens hen is de Poolse justitie niet meer onafhankelijk als regeringspartij PiS zijn zin krijgt. De gewijzigde wet is gisteren opnieuw aangenomen door het Lagerhuis, ondanks alle waarschuwingen uit Brussel.

De PiS-partijleider Jaroslaw Kaczynski en minister van Justitie Ziobro zijn al lang bezig om deze wet door te voeren. Ze zeggen dat de nieuwe benoemingsprocedure hard nodig is omdat de rechters corrupt zijn en alleen hun eigen belangen behartigen. Kaczynski krijgt daarbij niet alleen steun van het parlement, president Duda en premier Szydlo, maar ook van veel Polen die het juridische systeem wantrouwen.

De Europese Commissie wil maatregelen nemen tegen Polen, waaronder de mogelijkheid om boetes op te leggen of in het uiterste geval Polen het stemrecht in de Europese Raad ontnemen. Dat laatste staat bekend als het inroepen van artikel 7, voor Brusselse begrippen een zeer zwaar middel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl