Bericht dat Hansa is overgenomen door de politie
Aangepast

'Overname illegale marktplaats leidt tot grote onzekerheid bij gebruikers'

De Nederlandse politie is meerdere drugsdealers op het spoor gekomen door een maand lang een illegale handelsplaats op internet in de lucht te houden. "Maar het belangrijkste dat deze actie heeft opgeleverd, is dat het leidt tot grote onzekerheid bij gebruikers van het dark web", zegt Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke eenheid in Nieuwsuur.

De illegale handelsplaats Hansa was alleen toegankelijk via het Tor-netwerk, ook wel dark web genoemd, dat alleen bereikbaar is via een Tor-browser. Daarnaast waren de berichten op de site versleuteld.

Gebruikers denken daar anoniem te zijn, zegt Paulissen. "Maar wij hebben nu laten zien dat je zomaar drie weken met de politie kunt handelen. Die schijn van anonimiteit is doorbroken."

Unieke actie

De politie werkte in deze operatie samen met de Amerikaanse FBI. Begin vorige maand werd de illegale handelsplaats Alphabay uit de lucht gehaald door de Canadese, Amerikaanse en Thaise autoriteiten. Daarna vluchtten veel gebruikers daarvan naar Hansa. Dat blijkt nu een vooropgezet plan van de politie te zijn geweest.

Politie pakt criminelen door overname illegale handelsplaats

Een unieke actie, stelt Paulissen. "Het is al moeilijk om deze markten te ontdekken. Maar wij zijn erin geslaagd om de site nadat we hem in beslag hadden genomen, te migreren naar Nederland en volledig in beheer te hebben. Zonder dat gebruikers dat hebben gemerkt." De Nederlandse politie heeft de website 27 dagen draaiende gehouden.

Wachtwoorden

Op die manier konden de agenten alles zien wat er gebeurde op de site. Zo konden honderden drugsdealers en criminelen worden opgepakt, dat zijn er in Nederland nu 'minimaal vier'. De echte beheerders van de site zijn ook aangehouden.

Ook wachtwoorden van gebruikers konden worden onderschept. Die zullen worden bewaard. "We hebben heel veel informatie kunnen onderscheppen", zegt Paulissen. "Daarmee kunnen we weer op andere sites toegang krijgen."

Bekijk het gesprek met Wilbert Paulissen in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl