Aangepast

'Koerswijziging van Frankrijk over vertrek Assad is verstandig'

Nu Islamitische Staat steeds verder in het nauw wordt gedreven in Syrië wordt er gekeken naar de toekomst van het land. In Parijs bespraken Donald Trump en Emmanuel Macron dat ze gaan samenwerken aan een routekaart voor Syrië na de oorlog.

Binnen enkele weken moet er een concreet plan op tafel liggen in de VN-Veiligheidsraad. De uitvoering en uitwerking komt in handen van de vijf permanente leden: China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk.

Frankrijk en VS willen routekaart voor Syrië na de oorlog

Macron liet weten dat voor Frankrijk het vertrek van de Syrische president Assad geen absolute voorwaarde meer is voor de onderhandelingen. Een verstandige en realistische koerswijziging, vindt Nikolaos van Dam, oud-ambassadeur in Syrië.

"Na zes jaar en meer dan 450 duizend doden, vele vluchtelingen en het halve land in puin, is eindelijk doorgedrongen dat je niet met een regime kunt onderhandelen waarbij je als voorwaarde stelt dat een president verdwijnt, en dat al die mensen met bloed aan hun handen worden berecht", zegt Van Dam in Nieuwsuur.

Het kan absoluut geen kwaad om nu al over een route voor na de oorlog te spreken.

Nikolaos van Dam

Daarnaast is het heel belangrijk dat ze samen met de Amerikanen aan een oplossing werken. "Het kan absoluut geen kwaad om nu al over een route voor na de oorlog te spreken, omdat het dan ook de wil kan weerspiegelen van de landen van de Veiligheidsraad."

Vier van de vijf landen van de raad zitten nu op één lijn als het gaat om het vertrek van Assad. "Alleen de Britten moeten daar nog in meegaan."

Samenwerking Poetin en Trump

Op de G20-top in Hamburg spraken Trump en president Vladimir Poetin ook over Syrië. Beide landen denken dat een oplossing voor Syrië mogelijk is als de twee supermachten gaan samenwerken. Tijdens die top zijn er afspraken gemaakt over een wapenstilstand in het zuid-westen van Syrië.

De VS en Rusland staan tegenover elkaar in het conflict. De VS steunen de gematigde rebellen, Rusland steunt het Syrische bewind. Maar Trump heeft altijd laten weten dat de strijd tegen IS voor alles gaat.

Volgens Van Dam is dit een eerste stap in de goede richting, maar is de weg naar vrede nog lang. "De invloed van de Russen en Amerikanen is niet onbeperkt. De partijen in Syrië zullen moeten samenwerken voor een politieke oplossing."

Gesprek met Nikolaos van Dam in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl