Elise
Aangepast

Het is erop of eronder voor Republikeins zorgplan

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

Het was de Republikeinen al jaren een doorn in het oog: Obamacare. Nu ze de meerderheid hebben in alle huizen kunnen ze na jaren van klagen en protesteren eindelijk doen wat ze de kiezer al die tijd hebben beloofd, een beter alternatief bieden voor een volgens hen falend systeem.

De Republikeinen hoopten deze week op een stemming over het plan in de Senaat, maar de eigen partij lijkt niet enthousiast. Tien Republikeinen spraken zich al kritisch uit over het voorstel en volgens de laatste telling komen ze stemmen tekort om het voorstel erdoor te krijgen. Ook de Amerikaanse bevolking is niet positief over het plan.

Achterban

Volgens experts zullen in de komende tien jaar miljoenen mensen hun verzekering verliezen als de American Health Care Act in werking treedt. Het aantal Amerikanen dat in aanmerking komt voor een door de overheid betaalde verzekering - het zogenaamde Medicaid-programma - zal drastisch dalen. En laat de achterban van Donald Trump nou net uit veel Medicaid-verzekerden bestaan.

Het is erop of eronder voor Republikeins zorgplan

Voordat de senatoren volgende week stemmen, hebben ze eerst nog een week reces. Een perfect moment om de mensen in hun staat bij te praten en gerust te stellen. Toch organiseerden slechts twee van de 52 Republikeinen een zogenaamde Town Hall, waarin ze rechtstreeks met hun achterban in gesprek gaan.

Senator Jerry Moran is een van de twee Republikeinen. Hij staat bekend als zeer conservatief en verzette zich vanaf het begin tegen Obamacare. Een Republikeins zorgplan lijkt daarom koren op zijn molen. Toch is de senator niet erg enthousiast. Zijn staat Kansas is dan wel voor ruim zestig procent Republikein, bijna de helft van de inwoners valt onder de overheidsverzekering.

We geven nu nog op veel plekken in Kansas seksuele voorlichting, je kunt je misschien wel indenken wat voor gevolgen het heeft als dat stopt.

Elise Higgins, Planned Parenthood

Voor de Town Hall hebben zich honderden mensen in de kleine sporthal van het dorpje Palco gepropt. Sommigen hebben uren moeten reizen om de senator hier te kunnen ondervragen. Zo vulde Elise Higgins twee busjes met twintig in felroze t-shirts gestoken protestanten. Ze hebben borden gemaakt met leuzen als Verzekeringen Redden Levens!

Seksuele voorlichting

Elise werkt voor de organisatie Planned Parenthood, een organisatie die betaalbare reproductieve gezondheidszorg verschaft. "We helpen nu al ontzettend veel mensen die zonder ons de juiste onderzoeken niet hadden kunnen betalen. Dan hebben we het over simpele dingen zoals bij voorbeeld een uitstrijkje of mammogram, maar ook een soa-test."

Onder de nieuwe wet zal de financiering voor haar organisatie grotendeels wegvallen. "We geven nu nog op veel plekken in Kansas seksuele voorlichting, waarna we de jongeren ook van condooms of bijvoorbeeld de pil kunnen voorzien. Je kunt je misschien wel indenken wat voor gevolgen het heeft als dat stopt", zegt Elise.

Dit heb ik verdiend door voor mijn land te vechten! Dat kunnen ze me toch niet afnemen?

Edwin Dreher, Vietnamveteraan

Maar niet alle aanwezigen in Palco staan negatief tegenover het Republikeinse voorstel. Volgens Vietnamveteraan en conservatieve Republikein Edwin Dreher is Obamacare een grote puinhoop en moet er nu echt iets gebeuren om de boel te verbeteren.

"De premies blijven maar stijgen, het falende systeem begint in elkaar te klappen. Steeds meer mensen worden er slachtoffer van. We kunnen er maar beter zo snel mogelijk uitstappen", zegt hij.

Edwin Dreher hoopt op Republikeins zorgplan

Toch is de nieuwe zorgwet van de Republikeinen voor Edwin allesbehalve goed. Dryer heeft een rugoperatie gehad en slikt dure medicijnen. "Die worden betaald door de overheid, dat is geen Obamacare hoor! Dat is omdat ik een veteraan ben."

Maar na de mededeling dat dit soort 'speciale overheidsvergoedingen' ook weg zullen vallen onder de nieuwe zorgwet trekt de schrik over zijn gezicht. "Dat kan niet! Dit heb ik verdiend door voor mijn land te vechten! Dat kunnen ze me toch niet afnemen?"

De senator van Elise en Edwin geeft tijdens de bijeenkomst aan niet achter het wetsvoorstel te staan zoals het er nu ligt. Als er na het reces gestemd moet worden en er is niks aan verbeterd, zal Moran tegen stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl