"De Europese Unie moet nu echt werk gaan maken van training en materiële steun van onze kustwacht", zegt de Libische premier Fayes Serraj. "Want die worden geconfronteerd met smokkelaars, en dat zijn gangs die beschikken over technologie, geld en wapens."
Serraj is voor een tweedaags bezoek in Nederland. Hij zoekt hulp voor zijn regering. Die wordt erkend door de internationale gemeenschap, maar er zijn nog twee regeringen in Libië die aanspraak maken op de macht. Die strijd tussen milities en zelfs strijders van Islamitische Staat hebben het land de afgelopen jaren doen verzanden in chaos.
Ondertussen praten de EU en Libië over de opvang van vluchtelingen in het door geweld verscheurde land, een deal die vergelijkbaar is met de Turkije-deal.
Wensenlijst
Serraj staat niet te trappelen. "Wij accepteren geen permanente vestiging van vluchtelingen in Libië. We spannen ons in om die vluchtelingen terug te sturen naar hun land van afkomst. Iedereen moet Libië daarmee helpen."
De stevige wensenlijst van Libië is bekend. Serraj doelt op materiële hulp in de vorm van patrouilleschepen, terreinwagens, helikopters en rubberboten. Ook op het wenslijstje staan nachtkijkers, satelliettelefoons en een radarinstallatie.
Maar Europa lijkt te twijfelen. Er gaan verhalen over zeer slechte opvang van vluchtelingen in Libische kampen. "Ik sluit niet uit dat er overtredingen plaatsvinden of dat er schendingen van de mensenrechten plaatsvinden in sommige opvangcentra", zegt Serraj. "We volgen en onderzoeken deze zaken."
Gewelddadig
Ook is er kritiek op de Libische kustwacht. Die zou op vluchtelingenbootjes schieten, of zich laten omkopen door smokkelaars. Serraj ontwijkt vragen daarover. "Zelfs als zulke overtredingen plaatsvinden, zullen we elke overtreder ter verantwoording roepen."
En vluchtelingendeal of niet, een veilige opvang van vluchtelingen zal hoe dan ook moeilijk worden vanwege de zeer gewelddadige situatie in het land van, onder andere, premier Serraj.