Aangepast

De uitzending van 27 juni

Lodewijk Asscher zet de verhoudingen op scherp

De PvdA ligt op ramkoers met de VVD over de lerarensalarissen. PvdA-leider en vice-premier Lodewijk Asscher eist dat in de begroting van volgend jaar wordt geregeld dat de salarissen omhoog gaan. "De werkdruk is heel hoog. Die leraren hebben een punt", zegt hij. "En het gaat beter met de economie dus er is ook ruimte voor zo'n salarisverhoging."

Asscher zegt dat de PvdA-ministers in het kabinet pas hun handtekening onder de begroting zetten als de lerarensalarissen omhoog gaan en de koopkracht voor alle Nederlanders "fatsoenlijk" is verdeeld. In Nieuwsuur het laatste nieuws uit Den Haag.

Wat gaat de onderwijsstaking opleveren?

Lage salarissen, overvolle klassen en vooral veel te veel administratie. Leraren zijn het zat: ze protesteren vandaag door een uur later te beginnen. De leraren spreken niet van een staking, maar van een prikactie. Vanmiddag bieden docenten en ouders op het Malieveld in Den Haag een petitie aan.

Maar wat gaat de actie opleveren? Nieuwsuur spreekt met de juffen en meesters en hun werkgever: de Onderwijsraad voor het primair onderwijs. Te gast is de voorzitter van de raad, Rinda den Besten: "Het is na vandaag duidelijk dat er geïnvesteerd moet worden in primair onderwijs."

Einde aan het bonusplafond?

Als de brexit een feit is, zullen internationale bankiers in Londen wellicht verlaten en een hoofdkwartier zoeken binnen de Europese Unie. Amsterdam wil een deel van die werkgelegenheid binnenhalen, maar de strenge Nederlandse bonusregels zitten de stad naar eigen zeggen in de weg.

De Tweede Kamer zette vandaag de deur naar hogere bonussen weer open. Een meerderheid, waaronder de VVD, wil af van de strenge regels. Het plafond voor bonussen kost werkgelegenheid en welvaart en jaagt bedrijven weg, is de vrees.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl