Demonstranten van de Rif-beweging Hirak in de stad Imzouren (11 juni)
Aangepast

'Financiering Marokkaans protest? De mensen gaan gewoon de straat op'

Bewoners in het Rifgebied in het noorden van Marokko voelen zich door de koning en de regering in Rabat behandeld als tweederangsburgers. Hun protest is nu ook onderwerp van een diplomatieke ruzie tussen Nederland en Marokko.

"Marokkaanse Nederlanders hebben allemaal een bepaalde band en herkennen het verhaal. Een grote meerderheid van de Nederlandse Marokkanen komt uit het Rifgebied", zegt voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch.

Financiering

Marokko trok gisteren per direct de ambassadeur in Nederland, Abdelouahab Bellouki, terug omdat Nederland weigert de Nederlandse Marokkaan Saïd Chaâou uit te leveren die in Nederland is veroordeeld voor drugshandel. Volgens Marokko financiert hij de protesten in het Rifgebied.

Maar Marcouch gelooft er niets van. "Wat valt er nou te financieren? De demonstranten gaan gewoon de straat op."

Demonstranten worden 's nachts uit hun woningen gehaald.

Ahmed Marcouch

Dat de spanningen inmiddels ook in Nederland toenemen, ziet Marcouch vooral op de sociale media. "Mensen die tegen de demonstraties zijn, delen bijvoorbeeld een foto van de koning of van de nationale vlag. En tegenstanders delen een foto van Nasser Zafzafi, de protestleider van de volksbeweging Hirak."

Hirak demonstreert al acht maanden in het Marokkaanse Rifgebied voor onder meer gelijke rechten, betere sociale voorzieningen en tegen corruptie.

"Er is in het Rifgebied geen vertrouwen meer in de politiek en de overheid. Er zijn ongeveer tweehonderd mensen aangehouden, demonstranten worden 's nachts uit hun woningen gehaald", vertelt Marcouch.

Grimmiger

De arrestanten worden beschuldigd van ernstige misdrijven, zoals het plegen van een aanslag op de binnenlandse veiligheid. Na de arrestatie van protestleider Zafzafi, die op 29 mei werd opgepakt, is de situatie steeds grimmiger geworden.

Aan de ene kant wordt gesproken over een dialoog, maar aan de andere kant kiest de Marokkaanse overheid voor de ouderwetse, repressieve weg.

Ahmed Marcouch

Marcouch: "Ik ben zelf betrokken en ik ben er geboren: ik weet waar zij het over hebben! Ik heb in januari ook met de activisten gesproken, die zijn nu aangehouden."

Volgens Marcouch willen de demonstranten in het Rifgebied steun van Marokkaanse Europeanen. "Zoals demonstraties in Nederland, zodat de zaak bekend wordt." Hij vreest dat de situatie verder uit de hand kan lopen.

Harde hand

"Aan de ene kant wordt er door regeringsfunctionarissen gesproken over een dialoog en investeren in het Rifgebied, maar aan de andere kant kiest de Marokkaanse overheid voor de ouderwetse, repressieve weg. De politie grijpt er met harde hand in."

De bevolking verzet zich tegen de onderdrukking, werkloosheid en corruptie. Ook is er grote behoefte aan betere medische en sociale voorzieningen en onderwijs. Verder willen de Riffijnen dat er een einde komt aan de militaire status die het gebied al meer dan vijftig jaar heeft.

Er was gehoopt dat de koning de arrestanten vandaag gratie zou verlenen vanwege het einde van de Ramadan. Ruim vijfhonderd gevangen mogen naar buiten, maar onder hen is niet één activist uit het Rifgebied.

'Financiering Marokkaans protest? De mensen gaan gewoon de straat op'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl