Aangepast

De uitzending van 24 juni

Derk Bolt en zijn cameraman zijn weer vrij

Na dagen van onzekerheid zijn de in Colombia ontvoerde Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender vrijgelaten door strijders van het ELN. Ze hebben verklaard dat ze veel hebben moeten lopen, vreesden voor hun leven.

Vandaag zijn ze weer in veilig gebied aangekomen. Correspondent Marc Bessems spreekt met hen en doet verslag.

Stijging medische schadeclaims

Ziekenhuizen zijn steeds meer geld kwijt aan medische claims. Dit blijkt uit gegevens van de twee grote medische aansprakelijkheidsverzekeraars MediRisk en CentraMed.

In 2007 was het gemiddelde claimbedrag bij MediRisk nog 22.800 euro, inmiddels is dat opgelopen tot 64.700 euro. Bij CentraMed is het gemiddelde claimbedrag 34.800 euro. Is Nederland op weg naar een claimcultuur? En welke invloed heeft dit op het handelen van artsen?

In de studio een gesprek met Hans Ablij, internist en een van de weinige artsen die openlijke spreekt over medische fouten.

Steeds meer drugsdoden in de VS

In het plaatsje Dayton is de politie bijna nog maar met één ding bezig: een onstuitbare opmars van drugs, met overlast en doden als gevolg. Dayton staats symbool voor de groeiende drugsproblematiek in de VS. In de afgelopen tien jaar is het aantal drugsdoden praktisch verdubbeld. Rond de 50.000 Amerikanen sterven jaarlijks aan drugsgebruik.

Nieuwsuur onderzoekt hoe zwaar dit probleem de Amerikaanse samenleving raakt en wat er aan te doen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl