Aangepast

'Nederland heeft een behoorlijk pakket maatregelen genomen tegen terrorisme'

Het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag in Nederland blijft onverminderd hoog, niveau 4 op een schaal van 5. Dat blijkt uit de vandaag verschenen nota Dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Niveau 4 betekent dat de kans op een aanslag reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er een aanslag wordt voorbereid.

De bevoegdheden van Justitie worden, in navolging van de ons omringende landen, verder opgerekt. Het is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof hard nodig om terrorisme in de kiem te smoren. Maar volgens advocaten zijn wetswijzigingen overbodig en vooral om de bevolking gerust te stellen.

Eigenlijk zijn alle tanden bijgevijld. De overheid wil kunnen bijten.

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren

Sinds 1 maart is een tijdelijke wet van kracht die de minister van Justitie verregaande bevoegdheden geeft bij vermoedens van terrorisme. Zo is het nu mogelijk om ook potentiele terroristen een meldplicht, contactverbod of gebiedsverbod op te leggen.

"Nederland heeft echt een behoorlijk pakket maatregelen genomen de afgelopen jaren. Zowel waar het gaat over de inlichtingendiensten, het strafrecht als bestuurlijke maatregelen", zegt terrorismedeskundige Jelle van Buuren. "Eigenlijk zijn alle tanden behoorlijk bijgevijld. De overheid wil kunnen bijten en heeft wat dat betreft de gereedschapskist behoorlijk gevuld."

Jelle van Buuren

Zo mocht de vermeende Syriëganger Mounir E. uit Spijkenisse niet in de buurt van de Rotterdamse marathon komen nadat hij recent werd vrijgesproken van terrorisme.

"De dag dat hij vrijkwam heeft men hem een enkelband gegeven en een gebiedsverbod opgelegd voor die marathon. Die marathon was de dag erna. Maar de dag dat hij vrijkwam heeft hij zich begeven in het centrum van Rotterdam, niet wetende dat dat onder het gebiedsverbod viel. En toen heeft men hem meteen gearresteerd. Maar de marathon was niet eens bezig. Een overtrokken, overspannen reactie", zegt advocaat Bart Nooitgedagt.

Dick Schoof

De bestuursrechter beoordeelt eind deze maand de rechtmatigheid van de arrestatie. "Het is niet zo dat de staat zomaar kan optreden", zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof. "Er wordt altijd getoetst door een rechter. Er kan altijd, als het een bestuurlijke maatregel betreft, een bezwaar of een beroep tegen worden aangetekend. De rechtsstaat is niet in het geding."

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren vindt het goed dat zulke zaken voor de rechter komen. "Uiteindelijk zal de rechter ook weer een grens moeten aangeven van de inzet van deze bestuurlijk maatregelen. En daar is tot nu toe nog heel weinig ervaring mee opgedaan."

Voorarrest

De termijn dat een terrorismeverdachte in voorarrest kan worden gehouden wordt mogelijk verdubbeld. De wet moet nog door de Eerste kamer.

"Die wetswijziging is helemaal niet nodig om mensen vast te houden waar daadwerkelijk een dreiging van uit zou kunnen gaan", zegt advocaat Nooitgedagt. "Ik ben bang dat het voor de bühne is. Men wil laten zien dat men daadkrachtig optreedt, alleen is het wettelijke arsenaal al jarenlang toereikend."

Dick Schoof is het daarmee oneens. "We hebben veel wetten en regels. We hebben veel mogelijkheden om te kunnen optreden. Maar je moet echt verschillende mogelijkheden kunnen gebruiken. En in die zin is dit een belangrijke aanvulling die we hebben."

Bart Nooitgedagt

Volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren zie je in alle Europese landen dezelfde trend. "Meer wettelijke bevoegdheden, sneller kunnen optreden als het goed om voorbereidingshandelingen. En ook andere landen kennen dit soort bestuurlijke maatregelen zoals huisarrest, contactverboden en gebiedsverboden."

Als we die weg opgaan, belanden we in een politiestaat.

Advocaat Bart Nooitgedagt

"Zelfs de premier van Engeland heeft gezegd: we moeten mensenrechten terzijde schuiven om terrorisme te bestrijden", zegt Nooitgedagt. "Maar als we die weg opgaan, dan belanden we in een politiestaat. Ik geloof niet dat we daarmee gediend zijn. En bovendien zou je kunnen zeggen dat de terroristen dan eigenlijk hebben gewonnen."

Anti-terrorismewetgeving

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl