De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de conventie
Aangepast

'De Democratische partij moet terug naar de basis'

Het presidentschap van Donald Trump lijkt zich vooral te kenmerken door schandalen en affaires. En er is nog maar weinig terecht gekomen van de plannen die hij het Amerikaanse volk beloofde. Na bijna zes maanden in het Witte Huis vindt nog maar 40 procent van de Amerikanen dat Trump goed functioneert als president.

Voor de Democraten zou dit een uitgelezen kans kunnen zijn om de kiezer weer voor zich te winnen na de nederlaag van afgelopen november. In de Senaat en in het Congres is de partij momenteel in de minderheid, net als in aantal gouverneurs.

'De Democratische partij moet terug naar de basis'

Het is belangrijk dat de Democraten weer helemaal teruggaan naar de basis

Stan Greenberg

De gouverneursverkiezingen in de belangrijke swing state Virginia worden de eerste kans voor de Democraten om terrein terug te winnen. "Daarvoor is het belangrijk dat de Democraten helemaal teruggaan naar de basis", zegt politiek strateeg Stan Greenberg.

Hij is een van de belangrijkste strategen van de Democratische partij en werkte mee aan de campagnes van Bill Clinton, Al Gore en John Kerry. Maar ook voor Tony Blair en Nelson Mandela. Greenberg weet als geen ander hoe je de kiezer het beste kun bereiken.

Volgens de strateeg heeft zijn partij zich de afgelopen acht jaar buiten spel gezet. "De Republikeinen hebben in tegenstelling tot de Democraten de afgelopen jaren hard gewerkt op lokaal niveau en daarom hebben zij nu de controle over het hele politieke apparaat."

Verkiezingen in Virginia

De Democraten moeten het contact met de kiezer weer zoeken, vindt Greenberg. En dat is precies wat de progressieve Democraat Tom Perriello de afgelopen weken probeerde die kans wil maken op het gouverneurschap van Virginia.

Perriello zocht contact met kiezers op een Bernie Sanders-achtige manier. Met kleine bijeenkomsten probeerde hij zoveel mogelijk mensen te ontmoeten en enthousiast te maken.

Een aanpak die werkt, denkt Greenberg. "Wat Sanders liet zien is dat mensen bereikt kunnen worden door sociale media. Ze willen meedoen. Sanders kreeg duizenden mensen op de been. Maar die strategie werd door de partij overboord gegooid zodra Hillary Clinton presidentskandidaat werd."

Hillary Clinton

De Democraten maakten in hun campagnes vaak gebruik van technologische ontwikkelingen. Met data-analyse en micro-targeting werd geprobeerd de kiezer te bereiken. Een foute keuze, zegt Greenberg. "Het heeft niet gewerkt, het is niet menselijk. Mensen willen naar rally's gaan en in contact komen."

Daarnaast dacht de partij te kunnen teren op het succes van Barack Obama. Met zijn boodschap van hoop leek Amerika zich gehoord te voelen en hoefde er minder geïnvesteerd te worden in het bereiken van de kiezer. "Maar een duidelijk plan of een echte leider, die was er niet meer en dat maakte het voor de kiezer te abstract", zegt Greenberg.

De partij moet weer langs de deuren: handen schudden en praten met kiezers, vindt Greenberg. Ook moeten ze een eigen gezicht ontwikkelen en met een goed programma komen. "Kom met een antwoord op Trump en zorg voor duidelijke plannen voor de economie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl