Aangepast

'Vuurwerk zo sterk als handgranaten, het is mooi geweest'

De Nationale Politie pleit voor een totaalverbod op elke vorm van knalvuurwerk. "Het vuurwerk heeft zijn onschuld verloren en de maat is vol. Elke knal is er één te veel", zegt Peije de Meij, directeur Operatiën bij de Nationale Politie.

Op de conferentie 'vijf voor twaalf' in Den Haag werd vandaag het vuurwerkterreur aan de orde gesteld. Veel mensen hebben nog het romantische beeld van een Astronautje, maar het gaat tegenwoordig echt om TNT-staven, vertelt De Meij bij NPORadio1.

"Ons beeld over de vernietigende kracht van bepaald vuurwerk klopt. Daar kunnen we onze mensen en dieren eenvoudigweg niet meer tegen beschermen, evenmin als andere hulpverleners en burgers. Het is echt vijf voor twaalf", vindt korpschef Erik Akerboom.

Ramp

Hilversum verbood in 2014 vuurwerk al in bepaalde delen van de stad. Burgemeester Pieter Broertjes was de overlast van het knal- en siervuurwerk meer dan beu nadat twee jaar eerder een zware vuurwerkbom in het centrum ontplofte. Drie mensen raakten gewond.

De maat is vol. Laten we het bij siervuurwerk houden.

Peije de Meij

Volgens Broertjes was zijn stad aan een ramp ontsnapt, omdat in de buurt van de explosie een vrachtwagen stond met een grote lading vuurwerk. "We gaan dit gewoon eens proberen. Iemand moet de eerste zijn", zei Broertjes in 2014.

Vuurwerkverkopers waren allerminst blij met het besluit, en vochten het verbod aan, zonder succes. Broertjes won de rechtszaken en voelde zich ook gesteund door maatschappelijk draagvlak voor zijn besluit. "We hebben een vuurwerkvrije zone in het centrum, en daarnaast een vuurwerkshow op het marktplein. Je moet er iets tegenover zetten", zegt hij vandaag.

Letsel

Broertjes omarmt het signaal van de politie. "Ze hebben er genoeg van om met vuurwerk - zo sterk als handgranaten - te worden bekogeld. Het is mooi genoeg geweest."

TNO onderzocht in opdracht van de politie het effect van zeven vuurwerksoorten. Volgens de politie bevestigen de uitkomsten het beeld dat de explosieve kracht ervan sterk is toegenomen. Alle geteste soorten kunnen bij een afstand van twee meter gehoorschade geven. Binnen een halve meter is er ook risico op longschade.

De in zilverpapier verpakte Cobra 8 heeft bijvoorbeeld honderd gram springstof. Dat is meer dan genoeg om containers, brugleuningen en zelfs auto's op te blazen. "Vuurwerk dat illegaal is, maar door alle knallen kan de politie geen onderscheid meer maken. We hebben de aantallen incidenten wel iets naar beneden gekregen, maar het gaat nog steeds om honderden gevallen. De maat is vol. Laten we het bij siervuurwerk houden", vindt De Meij.

De politie wil ook dat mensen die vuurwerk naar anderen gooien, altijd worden vervolgd voor poging tot doodslag. Volgens Akerboom gebeurt dit nu al vaak, maar hij wil dat het Openbaar Ministerie dit structureel gaat doen. "We willen als overheid een duidelijke grens stellen. Tot hier en niet verder", aldus Akerboom.

'Vuurwerk zo sterk als handgranaten, het is mooi geweest'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl