Aangepast

De uitzending van 18 juni

Franse parlementsverkiezingen

Frankrijk ging vandaag naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de parlementsverkiezingen. Volgens een van de exit-polls krijgt de partij La République En Marche van president Emmanuel Macron 355 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Daarmee heeft zijn partij de absolute meerderheid.

In Nieuwsuur het laatste nieuws over deze verkiezingen.

Ook een reportage van Europacorrespondent Saskia Dekkers. Zij volgt de politiek onervaren kandidaat Béatrice Piron op deze verkiezingsdag. Zij wordt hoogstwaarschijnlijk gekozen tot parlementslid van Macrons partij. Macron kiest bewust voor veel kandidaten uit de samenleving, zonder ervaring in de politiek.

Nu La République En Marche de meerderheid in het parlement heeft binnengehaald, kan hij echt aan de slag met wat hij voor ogen heeft voor Frankrijk. Maar Macron heeft ook grote ambities voor Europa. Is hij de redder van Europese Unie, zoals de Economist zich afvraagt? Of zijn de verwachtingen veel te hoog?

De alleroudste foto's in het Rijksmuseum

Het leek wel magie, de uitvinding van de fotografie in 1839. Het veroorzaakte een mediarevolutie vergelijkbaar met de digitale revolutie nu.

Het Rijksmuseum heeft nu een tentoonstelling samengesteld van de alleroudste foto's uit de eigen collectie. Op 25 juni geeft Ramsey Nasr een lezing over deze tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl