Aangepast

De uitzending van 17 juni

Franse parlemenstverkiezingen

Zondag gaan de Fransen opnieuw naar de stembus in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Volgens de peilingen zal de Assemblée Nationale, de Franse Tweede kamer, er straks heel anders gaan uitzien. Les Républicains En Marche (LRM) van president Emmanuel Macron staat er namelijk goed voor. Voorspeld wordt dat zijn partij zeker 30 procent van de stemmen gaat behalen. Macrons partij heeft nu nog geen enkele zetel in het parlement.

Nu zitten nog de twee grote traditionele partijen, de Parti Socialiste en Les Républicains, in het parlement. Maar volgens de peilingen worden links en rechts weggevaagd en wordt Macrons partij oppermachtig.

Macron kiest bewust voor veel kandidaten uit de samenleving, zonder ervaring in de politiek. "Politiek kende ik alleen van de televisie", zegt kandidaat Béatrice Piron. Zij wordt morgen waarschijnlijk gekozen tot parlementslid van Macrons partij.

Donoren en donorkinderen naar elkaar op zoek

Steeds meer kinderen van anonieme zaaddonoren gaan op zoek naar hun biologische vader. En ook mannen die in de jaren tachtig en negentig anoniem zaad doneerden, melden zich vaker aan om 'gevonden' te kunnen worden.

In Nederland zijn alle klinieken die met donorzaad werken sinds 2004 verplicht om informatie aan te leveren aan de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Kinderen kunnen dan vanaf hun zestiende informatie opvragen over hun biologische vader.

Maar voor kinderen van anonieme donoren ligt dat ingewikkelder. Zij kunnen zich inschrijven bij het FIOM, kenniscentrum voor Afstammelingsvraagstukken, die een databank aanlegt van zowel donoren als donorkinderen in de hoop zo hen aan elkaar te kunne matchen.

In Nieuwsuur een reportage. In de studio is Ties van der Meer te gast. Hij is voorzitter van Stichting Donorkind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl