Morgen gaan de Britten naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Jeremy Corbyn neemt het met Labour op tegen de Conservatieven van premier May. Wie haalt er genoeg stemmen binnen?
Aangepast

'Frustratie over gebrek aan leiderschap in Groot-Brittannië'

Morgen gaan de Britten naar de stembus. Theresa May leek met haar Conservatieve partij een maand geleden nog af te stevenen op een ruime verkiezingsoverwinning, maar na de aanslagen in Manchester en Londen lijkt een overwinning niet zo zeker meer.

Labour-leider Jeremy Corbyn, wiens partij een maand geleden nog fors verloor bij de regionale verkiezingen, doet het inmiddels verrassend goed in sommige peilingen.

Waar de afgelopen weken de brexit en sterk leiderschap de belangrijkste thema's waren van de verkiezingen, is nu veiligheid hoog op de agenda komen te staan. Bij welke leider is Groot-Brittannië in veilige handen, vragen kiezers zich af.

Een meerderheid vindt dat er niet naar ze geluisterd wordt.

Regisseur Rufus Norris

Voor May waren de onderhandelingen over de brexit het belangrijkste verkiezingspunt. Maar voor veel Britten gaan de verkiezingen eerder over de vraag in wat voor land ze willen leven. Dat blijkt ook uit een project dat werd opgezet door het National Theatre in Londen.

Een team van interviewers sprak met honderden mensen in het hele land - van Leicester tot Derry/Londonderry en van Merthyr Tydfil tot Glasgow - om te horen waar en hoe ze leven, om te luisteren naar hun meningen, angsten, passies en verwachtingen. "Een meerderheid vindt dat er niet naar ze geluisterd wordt", zegt regisseur Rufus Norris.

Het stuk 'My Country, a work in progress' brengt deze gesprekken nu op het toneel tijdens het Holland festival.

Ruth MacKenzie, directeur van het Holland Festival, is enthousiast. "Vorig jaar was het thema de randen van de Europa en dit jaar is het democratie. Een festival kan je helpen de grote vragen van deze tijd te begrijpen, de emoties laten ervaren en tonen wat er speelt."

Actrice Penny Layden speelt in het stuk Britannia. "De moeder van een beschadigde familie die mensen samenbrengt. Want we hoorden in de interviews - die zijn afgenomen na het brexit-referendum - vooral frustratie over het gebrek aan leiderschap in Groot-Brittannië", zegt Layden. "We hebben echt verandering nodig. Veel mensen lijden nu."

Penny Layden speelt Britannia

Wat dat betreft, scoort Corbyn met zijn slogan 'For the many, not the few' inmiddels steeds beter. In zijn verkiezingscampagne staan veel populaire voorstellen. Van gratis studeren en kinderopvang tot veel meer geld voor sociale voorzieningen. Labour wil dat betalen door de belastingen te verhogen voor grote bedrijven en rijke Britten.

Voor veel mensen is dat een verademing. Ze zijn de jarenlange bezuinigingen beu en gevoelig voor de kloof tussen arm en rijk. En in Corbyn zien veel mensen een sympathieke politicus met een overtuiging voor een beter land.

"Corbyn was eerst een underdog, dus er waren geen hooggespannen verwachtingen. Zijn populariteit kon alleen maar groeien", zegt correspondent Tim de Wit.

"May werd afgeschilderd als een laffe in plaats van sterke leider en Corbyn straalde een positieve boodschap uit, terwijl May een angstcampagne voerde. En ook op televisie was Corbyn ontspannen en May gespannen. Dat heeft hem geholpen."

Stemlozen

"Maar het draait nu weer om veiligheid, en May heeft als minister van Binnenlandse Zaken veel bezuinigd op de politie." Corbyn wil zelfs dat ze aftreedt vanwege de aanslag in Londen. May op haar beurt verwijt Corbyn alle wetgeving op het gebied van terreurbestrijding tegen te houden.

"Het zijn bange tijden", zegt Layden. "Maar die zijn wel spannend en goed voor de Kunst." Ze is blij dat ze met het toneelstuk in ieder geval de stemlozen nu een stem hebben gegeven. "Ongeacht wat morgen de uitslag is."

'Frustratie over gebrek aan leiderschap in Groot-Brittannië'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl