Aangepast

De uitzending van 7 juni

De stemming onder de Britten

Morgen nemen premier Theresa May (Conservatieven) en Jeremy Corbyn (Labour) het bij de parlementsverkiezingen tegen elkaar op. Voor May zijn de onderhandelingen over de brexit haar belangrijkste verkiezingspunt. Maar de Britten stemmen veel meer voor een idee van het land waarin ze willen wonen dan over de onderhandelingen met Europa.

Wat dat betreft scoort Corbyn met zijn slogan 'For the many, not the few' inmiddels steeds beter in de peilingen. Het National Theatre in Londen sprak voor een landelijk onderzoeksproject met mensen door het hele land. Om te horen waar en hoe ze leven, om te luisteren naar hun meningen, angsten en passies en hun verwachtingen. Het stuk 'My Country' brengt deze gesprekken naar het toneel tijdens het Holland festival.

Kinderpsychiaters luiden de noodklok

240 kinderpsychiaters maken zich ernstig zorgen over hun vak nu dat sinds de decentralisatie onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid valt. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). De problemen gaan over de sluiting of inkrimping van kinderpsychiatrische afdelingen, over minder bedden in de opvang, over kinderen met autisme, met eet- en hechtingsstoornissen en met psychische trauma's die geen hulp krijgen.

Wachtlijsten lopen zo op, dat psychiaters op zoek naar een specialistische behandelplek geregeld moeten leuren met kinderen. "Nederland krijgt op dit gebied de status van een ontwikkelingsland", zegt één van hen.

Aanhangers Trump over verhoor ontslagen FBI-baas Comey

Morgen zal de ontslagen FBI-baas James Comey voor het eerst getuigen over Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. De getuigenis van Comey zal - zo is de verwachting - haaks staan op de bewering van Donald Trump dat Comey hem zou hebben verzekerd dat Trump niet werd onderzocht.

Eind 2016 bleek uit onderzoek van Amerikaanse veiligheidsdiensten dat Russische hackers zich hadden bemoeid met de verkiezingen. Comey werd volgens het Witte Huis ontslagen omdat hij zijn werk niet goed deed, maar critici zeggen dat het ontslag in verband staat met het FBI-onderzoek naar de banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump. Hoe denkt de achterban van Trump daarover?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl