Aangepast

'We kunnen het niet aan Washington overlaten, maar moeten zelf in actie komen'

Het was verwacht, maar toch is het een mondiale schok. Het besluit van president Donald Trump om zich terug te trekken uit het klimaatverdrag van Parijs.

De Duitse bondskanselier Merkel zegt door te gaan om "de aarde te redden". Ze wijst, net als de Fransen en de Italianen, Trumps beslissing af.

De Franse president Emmanuel Macron riep in een tweetalige toespraak teleurgestelde klimaatwetenschappers, ingenieurs en ondernemers uit de VS op om naar Frankrijk te komen en hun werk daar voort te zetten.

"Ik kan jullie verzekeren: Frankrijk zal de strijd nooit staken", riep Macron in een tweetalige toespraak. "Waar we ook wonen en wie we ook zijn, we delen allemaal dezelfde verantwoordelijkheid: onze planeet weer groots maken."

De VS komt in een rijtje met een handvol landen die de toekomst afwijzen.

Barack Obama

Ook in Amerika is er de nodige kritiek. Voormalig president Barack Obama veroordeelt de beslissing Trump. "De VS komt in een rijtje met een handvol landen die de toekomst afwijzen", zegt hij.

Verschillende Amerikaanse steden hebben al aangekondigd door te gaan met het Parijs-akkoord. "We hebben laten zien dat je banen kunt creëren en uitstoot kunt verminderen. Dat blijven we doen", zegt de burgemeester van Chicago.

Als reactie op Trumps besluit is Tesla-oprichter Elon Musk uit een belangrijke adviesraad van de president gestapt. "Klimaatverandering is echt. Deze beslissing is slecht voor de VS en de wereld."

Schwarzenegger

Vooral voormalig gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft heftig gereageerd in een videoboodschap. "Eén man mag onze vooruitgang niet vernietigen. Eén man mag onze groene energierevolutie niet blokkeren."

Californië wordt wereldwijd gezien als voorloper op het gebied van duurzaamheid. Schwarzenegger gaf dat beleid gestalte. "Het milieu beschermen zal onze economie niet dwarsbomen. Een goed milieubeleid doet net het omgekeerde en zorgt voor een boost."

Arnold Schwarzenegger

"Als ambtenaar, en zeker als president, is je eerste en voornaamste verantwoordelijkheid om de bevolking te beschermen. Elk jaar sterven 200.000 Amerikanen door luchtvervuiling. We kunnen niet gewoon toekijken en niets doen terwijl mensen ziek worden en doodgaan, zeker als je weet dat er een andere manier is", zegt Schwarzenegger.

Schwarzenegger roept steden en staten op om zelf in actie te schieten. "We kunnen het niet aan Washington D.C. overlaten om ons te leiden, maar moeten zelf actie ondernemen."

China

China staat onverkort achter het klimaatakkoord van Parijs. De Chinese premier Li Keqiang zegt dat er "een wereldwijde consensus" is over de strijd tegen klimaatverandering. En hij noemt het een "internationale verantwoordelijkheid" om de klimaatverandering tegen te gaan.

Directeur Marjan Minnesma van Urgenda, een organisatie die pleit voor meer duurzaamheid, denkt dat vooral China en India de rol van de VS zullen gaan overnemen. "Die landen groeien zo hard, dat hun extra inzet op duurzame energie min of meer al het gat vult dat de VS achterlaat."

India en China hebben veel last van luchtverontreiniging. Des te meer reden voor die landen om hard te groeien op het gebied van duurzaamheid.

"Kijk naar China, daar wordt heel veel geïnvesteerd in zonne-energie", zegt Minnesma. "China wil het grootste productieland van zonnepanelen ter wereld worden. En ook in India wordt flink geïnvesteerd in zon en wind. Ook zij zien dat dit de meest rendabele manier is om de energievoorziening op poten te zetten."

"Wereldwijd ontstaat een beweging die gaat samenwerken"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl