Aangepast

De uitzending van 1 juni

Formatie: Willink praat met partijen

De nieuwe informateur Tjeenk Willink heeft vandaag gesproken met de ChristenUnie, GroenLinks en D66. Gisteren sprak hij al met de leiders van de VVD en CDA.

De kans is groot dat er een nieuwe poging wordt gedaan om VVD, CDA, D66 en GroenLinks weer met elkaar om de tafel te brengen. De hoofdrolspelers wilden er vandaag weinig concreets over zeggen, maar Haagse bronnen melden aan de NOS dat informateur Tjeenk Willink de onderhandelingen tussen de vier probeert te laten herleven.

In Nieuwsuur het laatste nieuws en analyse van politiek verslaggever Dominique van der Heyde.

Klimaatafspraken op het spel?

President Donald Trump maakt vanavond bekend of de VS zich terugtrekt uit het klimaatverdrag van Parijs. Veel Amerikaanse staten gaan inmiddels al hun eigen weg. Californië is met een tal van maatregelen op klimaatgebied dé Amerikaanse koploper.

Te gast is oud-premier Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) die namens het bedrijfsleven pleit voor vergroening. "De tijd van getreuzel moet voorbij zijn", zei hij eerder.

Massale protesten in Marokko

Er zijn al weken protesten in het Rifgebergte in Marokko, het gebied in het noorden van het land. De Marokkanen protesteren tegen onderdrukking, werkloosheid en corruptie. Directe aanleiding is de dood de visverkoper Mohsin Fikri die om het leven kwam in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn in beslag genomen vis terug te halen.

De politie grijpt op verschillende plaatsen in het land hardhandig in en heeft protestleider Nasser Zafzafi gearresteerd. Veel Marokkaanse Nederlanders komen uit het Rifgebied en volgen de situatie op de voet. De meningen zijn verdeeld. Te gast is arabist en Marokko-kenner Jan Hoogland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl