Aangepast

OM negeert minister Kamp in omkoopschandaal

  • Bas Haan

    verslaggever

  • Renee van Hest

    redacteur

  • Bas Haan

    verslaggever

  • Renee van Hest

    redacteur

In een omkoopschandaal over de aanbesteding van politie- en defensieauto's heeft het Openbaar Ministerie aanwijzingen voor strafbaar handelen door minister Kamp niet uitgezocht. Dat blijkt uit het strafdossier.

Tegen lagere ambtenaren is voor vergelijkbare handelingen in deze zaak wel strafrechtelijke vervolging ingesteld en ook zijn er mensen ontslagen.

Zo werd defensieambtenaar Gerard Lensvelt drie jaar geleden ontslagen. Hij moet over twee weken samen met vijf anderen voor de rechter verschijnen voor corruptie. Hij kocht via een dealer van autobedrijf Pon een auto voor 35.000 euro en kreeg daar 236 euro korting op.

Uit het strafdossier blijkt dat toenmalig minister Kamp van Defensie minstens zo veel privévoordeel van Pon heeft gekregen. Maar Kamp, die nu minister van Economische Zaken is, is nooit door het OM gehoord als getuige, laat staan als verdachte.

Kamp liet in 2006 zijn privéauto, aangeschaft in Duitsland, apk-keuren bij de autohandelaar, blijkt uit een interne mail van Pon. Het bedrijf is geen standaardgarage voor particulieren.

Morgen komt minister Kamp met zijn chauffeur de Audi TT brengen. Ik heb afgesproken dat ze rechtstreeks naar de werkplaats receptie komen.

Fragment uit interne mail Pon

Kamp betaalde voor onder meer de apk-keuring, maar kreeg twee navigatie-cd's van Pon ter waarde van 250,42 euro cadeau. De kosten van de navigatie-cd werden "intern gefactureerd", blijkt uit het strafdossier.

"Met andere woorden, dat heeft Pon zelf betaald en Kamp niet", zegt Michael Ruperti, advocaat van ambtenaar Lensvelt. "Dan is het natuurlijk heel opvallend dat mijn cliënt 236 euro wordt aangerekend, daarvoor ontslagen wordt en naar de strafrechter moet. Maar die 250 euro van Kamp, daar praat niemand over."

Gevoelige informatie

Uit de mails blijkt dat betrokkenen goed beseffen hoe gevoelig het ligt om de minister een dienst te verlenen. Want over het sportiever maken van een andere auto, de dienstauto van Kamp, staat in de mail: "We mogen absoluut niet melden of vragen aan de minister hoe zijn getunede Audi A6 het doet!!!"

We mogen absoluut niet melden of vragen aan de minister hoe zijn getunede Audi A6 het doet!!!

Interne mail van Pon

Henk Kamp krijgt deze dienst van Pon aangeboden in hetzelfde jaar dat het ministerie van Defensie een aanbesteding aankondigt voor nieuwe legervoertuigen. Dat contract wordt door Pon in december 2013 binnengehaald.

Een andere advocaat van Lensvelt, Cees Korvinus, is van plan het verschil in behandeling van lagere ambtenaren en de minister aan de kaak te stellen tijdens de zitting. "Het is bizar dat een minister een gratis cd krijgt voor zijn navigatie, maar dat een ambtenaar wordt vervolgd voor 1 procent korting."

Korvinus wil minister Kamp horen als getuige. "Dit om tot de conclusie te komen of het Openbaar Ministerie een vervolgingsrecht heeft in deze zaak."

Voor zover er dan ook sprake is geweest van een gift, hetgeen zonder nadere stukken niet vast te stellen valt, is er dan ook geen sprake geweest van privé-bevoordeling.

Reactie Openbaar Ministerie

Het OM laat in een reactie weten dat er bij minister Kamp "geheel geen sprake was van een verdenking". Volgens het OM heeft Kamp, anders dan de ambtenaren die wel terechtstaan, nooit om een gift gevraagd.

Ook de oud-minister heeft vanavond gereageerd. Kamp laat weten dat hij niet weet waarom hij destijds een korting heeft gekregen van de autogroothandel.

  • Nieuwsuur
    Het eindbedrag van de factuur van oud-minister Kamp
  • Nieuwsuur

Pon kocht in 2016 strafvervolging af voor 12 miljoen euro. Acht toenmalige medewerkers van Pon die ook door justitie verdacht werden hoeven daarom volgende maand niet voor de rechter te verschijnen.

Een voormalige Pon-medewerker weigert echter te schikken, zegt zijn advocaat Ad Westendorp. "Een verkoper die een auto verkoopt, privé met reguliere kortingen, wordt aangepakt. En een minister die wordt gefêteerd en niets hoeft te betalen voor bepaalde diensten, die wordt niet aangepakt. Mijn conclusie is dan dat er niets mis is geweest met wat mijn cliënt gedaan heeft."

OM onderzoekt minister Kampt niet in omkoopschandaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl