Prep
Aangepast

'250 onnodige hiv-infecties per jaar, Prep moet worden vergoed'

Het Aidsfonds dringt er bij demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid op aan om een pil, die hiv-besmetting kan voorkomen, op te nemen in het basispakket. Het medicijn Prep wordt nu niet vergoed en is voor veel mensen onbetaalbaar. Volgens het fonds lopen daardoor 250 mensen per jaar onnodig hiv op.

Verpleegkundigen en artsen krijgen regelmatig patiënten in de spreekkamer die de pillen graag willen gebruiken, maar ze niet kunnen betalen en nu hiv hebben. In Nederland kost het middel zo'n 600 euro per maand.

'250 onnodige hiv-infecties per jaar, Prep moet worden vergoed'

Verpleegkundige Loek Elsenburg behandelt twee mannen die zich hadden aangemeld voor een groot onderzoek van de GGD naar Prep, maar niet werden ingeloot. "Dat zijn onnodige infecties. Die jongens zijn natuurlijk boos op zichzelf, maar ook boos dat het middel voor hun niet beschikbaar was. Het is triest dat deze jongens voor de rest van hun leven van medicatie afhankelijk zijn", zegt Elsenburg.

De anticonceptiepil, daar was eigenlijk dezelfde discussie over. Maar die vinden we nu ook heel gewoon.

Louise van Deth, Aidsfonds

Schippers wil eerst het advies over Prep van de Gezondheidsraad afwachten. Maar dat duurt volgens Louise van Deth van het Aidsfonds te lang.

"Het advies verwachten we niet eerder dan 2018. Als het dan nog geïnstitutionaliseerd moet worden, wordt het pas in 2019 beschikbaar. Dat zijn weer vijfhonderd nieuwe hiv-infecties. Dat vind ik echt verschrikkelijk."

Volgens Van Deth is de politiek terughoudend om morele redenen. "Mensen vinden dat je je ook op een andere manier kan beschermen tegen hiv, bijvoorbeeld met condooms. Maar uit cijfers blijkt dat dat gewoon niet gebeurt. Per jaar zijn er zo'n duizend nieuwe infecties."

Potje met daarin de hiv-preventiepil Prep

Critici van de preventiepil zijn bang dat de nieuwe pil juist aanzet tot onbeschermde seks, maar dat is volgens het fonds niet het geval.

"We weten uit onderzoek uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dat het niet zo is. Ik vergelijk het vaak met de anticonceptiepil, daar was eigenlijk dezelfde discussie over. Maar die vinden we nu ook heel gewoon", zegt Van Deth.

Goedkope Prep uit Thailand

Het is wel mogelijk om het medicijn in het buitenland te kopen. In Thailand en Zuid-Afrika kun je goedkope Prep kopen omdat er geen patent op rust. Pillen voor een maand kosten 50 euro.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet dat Prep via sluipwegen naar Nederland komt en waarschuwt daarvoor. "De Inspectie raadt het af om geneesmiddelen buiten de Europese Unie te kopen. Dit vanwege de grote gezondheidsrisico's die eraan kunnen kleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl